Lajčak: Priština blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa!

05.03.2024

18:11

0

Lajčak je rekao da su predlozi EU bili da se daju dodatne garancije i da se dodatno ojača status sporazuma

Lajčak: Priština blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa!
Miroslav Lajčak - Copyright F.S./ATAImages

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je Priština ta koja blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa i njegova primenu, kao i da je osnivanje Zajednice srpskih opština neizbežno u svakom kontekstu "puta Prištine" ka evropskim telima.

- Jedan od koraka je usvajanje uredbe kojom se Statut ZSO upućuje Ustavnom sudu na procenu ustavnosti, da se odblokira proces sprovođenja Sporazuma, ali to se ne dešava i gubi se vreme. Jasno je da bi sporazum doneo toliko jasnih koristi stanovništvu Kosova, a ono treba da postavi leigitimno pitanje svojoj vladi, zašto još ne može da ima te koristi - rekao je Lajčak u intervjuu za prištinski list Nacional.

Rekao je i da neuspeh da se to uradi predstavlja kršenje obaveza tzv. Kosova prema EU.

F.S./ATAImages
 

- Osnivanje ZSO treba posmatrati i u kontekstu ambicija Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama. Ove organizacije, posebno one koje se bave zaštitom i unapređenjem vladavine prava, pridaju veliki značaj ispunjavanju obaveza svojih članova prema međunarodnom pravu - rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da su predlozi EU bili da se daju dodatne garancije i da se dodatno ojača status sporazuma, kako premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno zahteva.

- Ali isto tako, inicijalizacija ili formalno slanje sporazuma u ​​UN, nisu bili dovoljni za kosovskog premijera, koji traži formalizaciju kroz bilateralno potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije - rekao je Lajčak za portal Nacionale.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike