Dačić međunarodnoj zajednici: Hoće vojnu intervenciju u Ukrajini, a ne mogu da reše Kurtija

27.02.2024

18:02

0

On je naveo da se i danas u Briselu razgovara o pitanjima Kurtijevih jednostranih akcija, ometanja dijaloga, opstrukcije

Dačić međunarodnoj zajednici: Hoće vojnu intervenciju u Ukrajini, a ne mogu da reše Kurtija
Ivica Dačić - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Beograd od međunarodne zajednice očekuje stav koji je u interesu dijaloga, a ne akcije koje pokazuju da nemaju rešenje za tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom inostranih poslova Centralnoafričke Republike Silvi Baipo Temon u Beogradu, kazao da se paralelno odvijaju procesi Kurtijeve opstrukcije dijaloga i pokušaj organa EU da se u pregovarački okvir Srbije, u Poglavlje 35 ubaci odrednica puna implementacija Ohridskog sporazuma.

On je naveo da se i danas u Briselu razgovara o pitanjima Kurtijevih jednostranih akcija, ometanja dijaloga, opstrukcije, želje da se proteraju Srbi sa Kosova, a da Kurti sve vreme govori da on ne želi da priča o tome jer je to unutrašnje pitanje Kosova.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
Ivica Dačić 

- Međunarodna zajednica kaže na to da ne zna kako da ga natera. Ja moram da pitam kakva je to međunarodna zajednica? Pa, čekajte, bombardovaše Srbiju, Irak, Avganistan, ubiše Bin Ladena u Pakistanu, sada se pripremaju za učešće u vojnoj intervenciji u Ukrajini, a ne mogu da reše Kurtija. Da li to neko nama vređa inteligenciju? Mi oko toga očekujemo stav koji nije u interesu Srbije, već dijaloga, da se da podsticaj dijalogu, a ne da Kurti stalno izmišlja nove teme i pokazuje Srbima da treba da se isele sa Kosova - poručio je šef srpske diplomatije.

Govoreći o stavu Centralnoafričke Republike prema statusu Kosova, Dačić je ispričao da je bio u poseti u martu 2018. kada je razgovarao i sa predsednikom i prethodnikom Baipo Temon.

- Nas je zanimao odnos, stav prema pitanju Kosova. Oni su mi rekli da nemaju o tome papire, podatke i Centralnoafrička Republika je u julu 2019. godine, da ne bismo raspravljali da li jeste ili ne, poslala nama notu u kojoj priznaje teritorijalni integritet Srbije, odnosno povlači svako tumačenje da li postoji ili ne neki papir iz onog vremena o njihovom eventualnom priznanju Kosova - kazao je Dačić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike