U Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Sastali se Lajčak i Petković, susret i na nivou finansijskih eksperata

27.02.2024

06:45 >> 14:23

0

Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM

U Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Sastali se Lajčak i Petković, susret i na nivou finansijskih eksperata
Petar Petrković i Miroslav Lajčak - Copyright Twitter/MiroslavLajcak

U Briselu je danas, malo posle 10 časova u zgradi EEAS počeo tet-a tet sastanak direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa specijalnim predstavnikom za dijalog EU Miroslavom Lajčakom. Potom je održan i sastanak delegacije Beograda sa Lajčakom i njegovim timom.

Portarolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali u ponedeljak je rekla da će sastanak biti usredsređen na "rešenja o mnogim otvorenim pitanjima u vezi sa nedavnom odlukom" o gotovinskim transakcijama tzv. Centralne banke Kosova i da će pratiti uobičajen format i dodala da su obe strane potvrdile svoje učešće na sastanku.

Delegaciju Beograda predvodi Petar Petković, a sa prištinske strane najavljeno je da će na sastanku učestvovati predstavnik takozvane Centralne banke Kosova. Na sastanak je pozvao specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, a vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću, zbog čega je građanima otežano podizanje redovnih primanja.

U toku sastanak na nivou finansijskih eksperata

U Briselu je u toku sastanak na nivou finansijskih eksperata Beograda i Prištine, kojim posreduje specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, javlja dopisnik Tanjuga. U delegaciji Beograda su predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanska štedionica, kao i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Kako su preneli prištinski mediji, Lajčak se sastao i sa delegacijom Prištine, koju predvodi Ahmet Ismailji iz tzv. Centralne banke Kosova. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike