Pastor: Opredeljeni smo za čvrsto partnerstvo sa SNS

05.03.2024

10:02

0

Saradnja sa naprednjacima u proteklih deset godina je mnogo donela

Pastor: Opredeljeni smo za čvrsto partnerstvo sa SNS
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je da će se ta stranka i ubuduće zalagati za očuvanje identiteta vojvođanskih Mađara i da su opredeljeni za čvrsto partnerstvo sa SNS-om u Srbiji i Fidesom u Mađarskoj.

Pastor, koga je za predsednika stranke u subotu izabrala Skupština SVM, rekao je u intervjuu za današnju Politiku da je saradnja sa naprednjacima u proteklih deset godina mnogo donela i da će u narednom periodu aktivno raditi na različitim projektima.

-Ono što je valjalo u dosadašnjem radu SVM-a neće se menjati, a neke stvari koje nisu doprinosile našoj efikasnosti, promenićemo. Očekivano je da će biti izmena u radu SVM-a, ali to neće biti u vezi sa strateškim opredeljenjem. Što se nas tiče, ostaje i siguran sam da to nije jednostrano, da želimo da gradimo partnerske odnose sa SNS-om u Srbiji i Fidesom u Mađarskoj, rekao je on.

Na pitanje da li će SVM ostati deo vladajuće većine, Pastor je rekao da što se tiče te stranke, hoće.

-Mislim da je jako mnogo donela ta saradnja sa naprednjacima u proteklih deset godina. Od tada su se na mnogo bolje popravili srpsko-mađarski odnosi i odnosi između dve zemlje. Želimo da ih još više unapredimo. Za to je potrebno da budemo u partnerstvu sa onima koji raspolažu nedvosmisleno ogromnom većinskom podrškom srpskog naroda, a to je SNS, naveo je Pastor.

Na pitanje da li očekuje da zadrži mesto predsednika Skupštine Vojvodine, koje je prethodnih godina pripadalo SVM-u, Pastor je naveo da očekuje da uskoro krenu međustranački razgovori.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

-Na konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali smo o strateškim opredeljenjima i o pitanjima razvoja Srbije. Nismo razgovarali o kadrovskim rešenjima i funkcijama, ali očekujem da će to biti tema razgovora narednih dana sa čelnicima SNS-a, naveo je on.

Dodao je da će tada biti razgovora i o celokupnoj slici saradnje dve stranke i paketu koji obuhvata ne samo saradnju na nivou Republike, već i u pokrajini i na lokalu.

Na pitanje da li će SVM samostalno učestvovati na lokalnim izborima ili će biti deo pokreta za državu, Pastor je rekao da je odlučeno da samostalno izlaze na sve izbore, a da nakon toga grade partnerske odnose.

-To je mnogo poštenije, jer tačno znamo kakvu podršku uživamo unutar zajednice. To znači da ćemo i dalje samostalno nastupati na izborima, samostalno ćemo se izboriti za poverenje građana i u skladu sa tim ćemo tražiti saveznike za ostvarivanje našeg programa, naveo je Pastor.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike