Srpska lista: Hapšenje Srbina nastavak pritisaka na srpski narod

04.03.2024

23:26

0

Kako se navodi u saopštenju, takav neosnovani progon poštenih i časnih Srba vodi daljoj eskalaciji situacije na terenu

Srpska lista: Hapšenje Srbina nastavak pritisaka na srpski narod
Copyright TANJUG/ SRPSKA LISTA

Srpska lista saopštila je večeras da je hapšenje Živorada N., raseljenog lica iz opštine Vučitrn, danas u Kosovskoj Mitrovici nastavak pritisaka na srpski narod na Kosovu i Metohiji po ustaljenoj praksi da je za optužbe za ratni zločin potrebno da ste Srbin koji je 1999. godine bio punoletan.

Kako se navodi u saopštenju, takav neosnovani progon poštenih i časnih Srba vodi daljoj eskalaciji situacije na terenu umesto da se situacija smiri i krene u pozitivnom smeru.

- Kao da nije dovoljno što je Živorad proteran sa svog kućnog praga u Vučitrnu, nego je nekome zasmetalo što je odlučno ostao na Kosovu i Metohiji, na svojoj zemlji. U prisustvu najskuplje evropske misije za vladavinu prava Euleks apsolutno je sramno da se ovoliki broj Srba nalazi optužen za ratne zločine bez ikakvog materijalnog dokaza, bez ijednog očevica i ono što je najgore, uz obavezno određivanje pritvora isključivo zbog njihove srpske nacionalnosti - navodi se u saopštenju.

TANJUG/ SRPSKA LISTA
 

Srpska lista se istovremeno pita čega se plaše predstavnici Euleksa pa nikada nisu javno izašli sa podacima o procesima protiv Srba koji su optuženi za ratni zločin godinama proveli nevini u pritvoru.

- Da li znate da najveći broj tih ljudi nakon oslobađanja odlazi sa Kosova i Metohije jer ne žele da izazivaju sudbinu i ponovo prolaze pakao kosovskih kazamata. Ako ništa drugo to bi bio dovoljan razlog da Evropske institucije pokrenu analize rada Euleksa na terenu, a ne da čitaju ružičaste izveštaje svojih birokarata iz Prištine - navodi Srpska lista.

Istovremeno dodaje se da Srpska lista zahteva da takozvane kosovske institucije prestanu sa progonom Srba.

- Da Živorada i sve ostale najhitnije oslobode i omoguće im pravo da se brane sa slobode, a ne da pritvor pretvore u zatvorske kazne koje traju po nekoliko godina - navodi se u saopštenju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike