Ana Brnabić: Finalni izveštaj ODIHR stavlja tačku na laži, Srbija sprovela 54 preporuke u prethodnih 7 godina

28.02.2024

10:21 >> 11:51

0

ODIHR je nakon izbora dao manje preporuka nego posle izbora 2022. i konstatovao da je sve prethodne preporuke Srbija implementirala

Ana Brnabić: Finalni izveštaj ODIHR stavlja tačku na laži, Srbija sprovela 54 preporuke u prethodnih 7 godina
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić obratila se danas povodom jučerašnjeg izveštaja ODIHR-a.

Ona je napomenula da su mediji Junajted grupe "ekskluzivno" navodili stvari iz finalnog izveštaja ODIHR-a, čime su pokazali ogromno nepoštovanje.

Kako je istakla, nisu mogli da sačekaju, da bi nastavljali da kreiraju lažni narativ.

- Nakon višemesečne nestabilnosti, krize, koju su kreirali određeni mediji, političke strukture i nevladine organizacije,  plasiranjem hiljadama laži i besmislica, konačno je stigao finalni izveštaj. Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice - rekla je premijerka.

Tanjug printscreen
 

Nastavljamo da radimo sa ODIHR i implementiramo preporuke

- Ovaj izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora!, rekla je premijerka Brnabić na samom početku obraćanja dodavši da cenimo preporuke ODIHR a da li se slažemo sa svime - ne, ali nastavljamo sa implementacijom njihovih preporuka, kazala je premijerka.

Izveštaj ODIHR-a je neuporedivo objektivniji od svih drugih

- Kada pročitate izveštaj, moći će apsolutno svi da vide da ne postoje dokazi i kritike u vezi sa krađomizbora. Preporukama je jasno da su u Srbiji bili fer, transparentni izbori i da imamo preporuke, ali da su te preporuke mnogo blaže nego u mnogim zemljama članicama Evropske unije. 

Vlada Republike Srbije nastaviće da radi sa ODIHR-om, sa OEBS-om, nastaviće da radi za jake institucije i transparentnost

Kako je rekla, situacija u Evropi postaje sve teža, ali da će Srbija uspeti da sačuva stabilnost i demokratski poredak.

- Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa i medija iskoristili sve ovo za napad na sopstvenu zemlju.

Tanjug printscreen
 

To je ono što se desilo, naglasila je premijerka, pa pojasnila da kad pročitate izveštaj videćete da ne postoje nikakvi dokazi ni osnov za kritike da je bilo nekakve krađe izbora. Izveštaj pokazuje da su izbori bili transparentni i fer i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR mnogo su blaže nego za neke članice EU.

- Ja ću se truditi da ne pričam preterano dugo mada bih mogla satima a ići ću po tačkama i naše zaključke kako je izgledala implementacija po nama - rekla je Brnabićka na samom početku pa dodala da joj je žao što konferenciju drži pre izlaska zvaničnog izveštaja koji izlazi kasnije danas.

- Činjenica je da sam ovo morala da uradim jer su određeni mediji u okviru Junajted grupe još juče pre izveštaja počeo da navodi ekskluzivno da navodi delove izveštaja a što se ni u jednoj zemlji nije desilo i što pokazuje nepoštovanje da bi nastavili da kreiraju lažni narativ koji se kreira već mesecima - kazala je ona.

Tanjug printscreen
 

Implementacija preporuka

Kako je istakla premijerka, ukupan broj sprovenedih preporuka je 13, ugavnom sprovedenih preporuka osam, a delimično sprovedenih prešoruka 33.

U finalnom izveštaju ODIHR u prethodnih sedam godina Srbija sprovela je ukupno 54 preporuke ODIHR-a!

Najbolje ocenjen rad RIK-a

Najpozitivnije ocenjen rad RIK koja je uživala poverenje, s poboljšanjem komunikacije i transparentnosti... A to je onaj RIK u koju su pokušali nasilno da uđu sa hladnim oružjem i napali direktora RZS Miladina Kovačevića.

- To je taj RIK, samo da podsetim... - naglasila je Brnabić dodavši deo iz izveštaja da politički kandidati nisu obavestili ODIHR o nekoliko stvari.

Govorila je i o zastupljenosti političkih kandidata kod javnih emitera ali i pohvali ODIHR o dva zakona u Srbiji koji su doneti na temu izbornog procesa. Na sve žalbe i apelacije odgovoreno je u roku. Jedna od negativnih ocena bila je prenaseljenost na nekim od biračkih mesta.

Tanjug/Rade Prelić
 

O relokaciji birača

- Konačni izveštaj ODIHR-a je konstatovao da je to postojalo kao problem, ali na način da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji su bili organizovani.

Tokom dana su se širile tvrdnje, a u izveštaju nije izneto da su te tvrdnje tačne, jer ne postoji dokaz za nešto što se nikad nije ni desilo, istakla je premijerka.

Ove optužbe su uticale na prihvatanje izbornih rezultata, naveli su iz ODIHR-a.

- Na dan izbora je ukupno 20.360 osoba prešlo granicu iz BiH u Srbiju, što samo pokazuje besmislicu.

Po zakonu, prevoz birača nije zabranjen, navodi ODIHR, a prenosi Brnabić.

O biračkom spisku

- Na način da to mnogi tvrde, oni koji su nezadovoljni rezultatima, a zanimljivo i simptomatično je da su to već tvrdili i pre izbora. 

Imali smo komisiju koja je verifikovala spisak, napomenula je premijerka.

O dominaciji predsednika Vučića u kampanji

- Opozicija je pravila ovu kampanju, kao referendum o tome da li ste za Vučića ili niste. 

Kako je navela, sva važna pitanja vezivala su se za to da je opozicija protiv Aleksandra Vučića i da su u tome ujedinjeni.

- Ja nikada ne bih vodila takvu kampanju da sam na njihovom mestu. Ako nastave u budućnosti takvu kampanju, dobijaće sve manje glasova. 

Tanjug/Rade Prelić
 

Opozicija je želela takvu kampanju, ta kampanja je bila festival mržnje - svodilo se na to da je on nepomenik, tiranin, najgore insinuacije za njegovu majku... Da, dominirao je kampanjom, tako da, sve u svemu, ako je to negativan aspekt, onda on može da se pripiše opoziciji.

Sedam prioritetnih preporuka ODIHR-a:

1. Pokrenuti neophodne izmene zakonodavstva mnogo pre izbora

2. Standardizovana obavezna obuka za sve članove komisija

3. RIK treba da izradi adekvatnu edukaciju birača

4. Treba preispitati relevatne zakone, propise i prakse kako bi se omogućio pristup podacima o upisu birača u birački spisak, kako bi se olakšalo sprovođenje svrsishodne revizije jedinstvenog biračkog spiska   uključujući političke stranke, civilno društvo, ali u skladu sa standardima koji se odnose na zaštitu podataka ličnosti

5. Zakonom regulisati jasno razdvajanje aktivnosti nosilaca vlasti uokviru vršenja svoje javne funkcije i aktivnosti tokom kampanje

6. Nadležni organi treba da spreče zastrašivanje i pritisak birača, pogotovo u javnim ustanovama

7. Nezavisnost REM-a treba delotvorno garantovati

Premijeka je zaključila da, ako su ovo prioritetne preporuke, to najbolje govori o tome koliko su ovi izbori bili fer i transparentni.

- ODIHR u ovom izveštaju daje manje preporuka nego u prethodnom izveštaju, pod dva, nema pomena o potrebi bilo kakve međunarodne istrage, i pod tri, nema preporuke da liste ne smeju da nose ime osobe koja nije kandidat - rekla je Ana Brnabić i dodala_

- To jednostavno nije u skladu sa demokratskim normama - zaključila je premijerka.

Ona se izvinila predstavnicima ODIHR-a što je morala da održi ovu konferenciju jer predstavnici opozicionih medija nisu mogli da sačekaju, već su objavili izveštaj pre vremena.

Podsetimo, u izveštaju ODIHR-a piše da su izbori u Srbiji, koji su bili održani u decembru 2023. godine, bili regularni, a iz papira se jasno vidi da je opozicija sve vreme lagala o izbornim nepravilnostima. 

ODIHR je nakon izbora dao manje preporuka nego posle izbora 2022. i konstatovao da je sve prethodne preporuke Srbija implementirala.

Konačnim izveštajem o izborima u Srbiji, ODIHR je potvrdio svoje prvobitne nalaze u kojima je konstatovano da su izbori "ponudili biračima adekvatan izbor između političkih alternativa", da su "slobode izražavanja i okupljanja u kampanji bile poštovane", da "pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora", kao i da je "administracija efikasno i transparentno sprovela izborne pripreme, uprkos izazovima koje su predstavljali kratki rokovi i istovremeni lokalni izbori".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike