Brnabić na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu: Očekuje je sastanak sa predsednicom EBRD

26.02.2024

07:11

0

Cilj samita, kako je ranije najavljeno iz EBRD-a, jeste da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana

Brnabić na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u Londonu: Očekuje je sastanak sa predsednicom EBRD
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće danas na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na samitu se, takođe, očekuje prisustvo drugih lidera regiona, a sa njima će se susresti i ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Kameron.

Premijerka Srbije održaće bilateralne sastanke najpre sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso, a potom i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Planirano je učešće međunarodnih investitora kako bi zajedno sagledali potencijal budućih ulaganja na Zapadnom Balkanu.

Promocija zelene tranzicije, to jest veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom sistemu je u fokusu rada Banke kada je u pitanju naš region. U

pravo toj temi biće posvećen poseban panel na kom će učestvovati resorni ministri, a među njima i Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Cilj samita, kako je ranije najavljeno iz EBRD-a, jeste da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana i da se promovišu regionalni i prekogranični projekti.

Ovo je šesti samit EBRD-a, a kako se podseća, inauguralni Samit Zapadnog Balkana održan je pre 10 godina, u februaru 2014. i po prvi put je tada okupio sve premijere regiona.

Evropska banka za obnovu i razvoj jedan je od najvećih investitora u našem regionu.

Osnovana je 1991. godine najpre kao podrška zemljama istočnog bloka kako bi sa centralno-planirane ekonomije prešli na tržišnu. Sada ta Banka posluje na tri kontinenta i sarađuje sa više od 60 zemalja.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike