Sećam se ukusa krvi u ustima, jauka, prepolovljenog tela: Potresna svedočenja preživelih iz napada na autobus Niš-ekspresa kod Podujeva

16.02.2024

07:47

0

Raskomadana tela, jauci, krv i dim na sve strane, svega se sećam - rekao je Srđan Popović, jedan od putnika koji je bio u autobusu koji je eksplodirao

Sećam se ukusa krvi u ustima, jauka, prepolovljenog tela: Potresna svedočenja preživelih iz napada na autobus Niš-ekspresa kod Podujeva
Snimci posle napada - Copyright Printscreen/Youtube

Prošle su 23 godine od stradanja 12 Srba u napadu na autobus "Niš-ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, a tužna godišnjica obeležena je parastosom na seoskom groblju i u Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

Tada su 43 osobe povređene, a za zločin do danas niko nije odgovarao.

- Raskomadana tela, jauci, krv i dim na sve strane - prisetio se svojevremeno Srđan Popović,  jedan od putnika koji je bio u autobusu koji je eksplodirao.

Printscreen/Youtube
 

Sestra Jelena izjavila je da godine bez krivca i presude samo pojačavaju bol, ali i da ne očekuje da će oni ikad biti pronađeni i kažnjeni.

Svega se sećam, i dima, i vatre, ukusa krvi u ustima, samo što sam za ove 22 godine naučila da živim sa tim - navela je ona.

"Mislila sam da su nas gađali zoljom"

Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“, jedna je od preživelih. Kako je u ranijoj izjavi za naš portal rekla, seća se eksplozije, ali i momenata posle nje.

-  Mislila sam da su nas gađala zoljom, da su ljudi pobijeni... Čula sam putnika koji je dozivao ranjenu majku. Kroz maglu sam ugledala prednji deo autobusa, videla sam da je raznesen. Kada sam se okrenula, autobus je bio prazan, videla sam trup ljudskog tela zaglavljen u otvoru na krovu, iz njega je curila krv - prisetila se ona.

Obeležja na mestu nesreće nema

Na mestu stravične pogibije Srba ni posle više od dve decenije nema nikakvih obeležja. Porodice nastradalih, ali i oni koji su preživeli, ne nadaju se da će krivci biti izvedeni pred lice pravde. Ipak, saglasni su u jednom - sećanja ne blede.

Najmlađa žrtva dvogodišnja beba

Tog 16. februara 2001. godine napadači su aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija – Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus sa raseljenim Srbima sa KiM.

U napadu na autobus "Niš-ekspresa" život su izgubili Živana Tokić, Slobodan i Nenad Stojanović, Sunčica Pejčić, Mirjana Dragović, Milinko Kragović, Veljko Stakić, Dragan Vukotić, Lazar Milkić, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao samo dve godine.

Za zločin nad Srbima u Livadicama niko nije odgovarao. Vrhovni sud tzv. Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba koja su se nalazila u ovom autobusu.

Tada je UNMIK, koji je vodio istragu, tvrdio da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike