Vulin o zločinu u Livadicama: Srbi, šta vam nije jasno? Ejupi slobodno šeta po zemljama EU

16.02.2024

10:23

0

"Na današnji dan Fljorim Ejupi, uz nepoznate pomagače je aktivirao eksplozivnu napravu ispod autobusa "Niš ekspresa" i usmrtio 12 Srba, a 43 ranio"

Vulin o zločinu u Livadicama: Srbi, šta vam nije jasno? Ejupi slobodno šeta po zemljama EU
Aleksandar Vulin - Copyright Tanjug

Doskorašnji direktor BIA i osnivač PS-a Aleksandar Vulin povodom navršavanja 23. godine od bombaškog napada u Livadicama: Srbi, šta vam nije jasno? Ejupi slobodno šeta po zemljama EU 

"Na današnji dan Fljorim Ejupi, uz nepoznate pomagače je aktivirao eksplozivnu napravu ispod autobusa "Niš ekspresa" i usmrtio 12 Srba, a 43 ranio.

Među ubijenim Srbima bio je i dvogodišnji Danilo Cokić. Sedeo je u majčinom krilu, najlepšem i najbezbednijem mestu pod nebom. Mama je bila trudna i Danilo je čekao brata ili sestru.

Fljorim Ejupi je uhapšen i odveden u Bondstil, najčuvaniju vojnu bazu na Balkanu, odakle je nestao. Ejupi je viđan godinama docnije u brojnim zemljama Evropske unije, niko ga ne traži i nikada nije odgovarao.

Tog 16. februara 2001. godine napadači su aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija – Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus sa raseljenim Srbima sa KiM.

U napadu na autobus "Niš-ekspresa" život su izgubili Živana Tokić, Slobodan i Nenad Stojanović, Sunčica Pejčić, Mirjana Dragović, Milinko Kragović, Veljko Stakić, Dragan Vukotić, Lazar Milkić, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao samo dve godine.

Za zločin nad Srbima u Livadicama niko nije odgovarao. Vrhovni sud tzv. Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba koja su se nalazila u ovom autobusu.

Tada je UNMIK, koji je vodio istragu, tvrdio da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike