Bjelogrlić i Nova S pokušali tužbom da "uzmu" 430 miliona evra i to na prava koja NE POSEDUJU!

13.02.2024

22:30

0

Tužili Bijeljinca za autorska prava na serije i to bez dokaza, za cifru koja do sada nije viđena u istoriji pravosuđa u BiH

Bjelogrlić i Nova S pokušali tužbom da "uzmu" 430 miliona evra i to na prava koja NE POSEDUJU!
Dragan Bjelogrlić - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, glavna uzdanica liste "Nasiljem protiv Srbije" i Šolakova tajkunska televizija Nova S izgubili su tužbu kojom su hteli da "uzmu" 430 miliona evra za autorska prava.

Tajkunske Junajted medija i Nova S, u vlasništvu Dragana Šolaka, tužile su Bijeljinca Amara Muslija da je nedozvoljeno koristio prava i učinio dostupnim javnosti više igranih serija: „Ubice mog oca“, „Konak kod Himlije“, „Žigosani u reketu“, „Na granici“, „Kad susedi polude“, „Kud puklo da puklo“, „Samo ti pričaj“, te „Ujka- novi horizonti“.

Naravno, reč je o serijama Dragana Bjelogrlića koji se slizao sa gazda Šolakom onoga trenutka kada je osetio da može da ima lični interes u vidu novca ako uđe u politiku i to na "njegovu" stranu.

Međutim, Osnovni sud u Bijeljini doneo je prvostepenu presudu kojom je Bijeljinac Amar Musli oslobođen od opzužbe da je nedozvoljeno koristio prava i učinio dostupnim javnosti pomenute serije.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Ovo je saopštila Advokatska kancelarija Goran S. Vasilić.

Asvokat Vasilić dodaje da je istraga obuhvatila postupak međunarodne pravne pomoći Rusije i SAD obzirom na sam način izvršenja krivičnog dela putem interneta, a u toku postupka "oštećeni" United Media S.a.r.l. Luxemburg i Nova TV Zagreb postavili su imovinsko pravni zahtev od neverovatnih 860.000.000 KM bez kamate (430 miliona evra), a sa kamatom i više od milijardu KM, što ovaj postupak čini izuzetnim po visini štete u istoriji pravosuđa BiH.

Ovaj Bijelnjiac je optužen da je serije učinio dostupnim putem sedam internet stranica, striming i OTT tehnologijom.

- U oduzetim predmetima u toku pretresa (u istrazi) nisu pronađeni sadržaji spornih video zapisa, kao ni programi za upload istih, a Tužilaštvo BiH između ostalog nije uspelo da dokaže tvrdnju da je upravo optuženi kreirao navedene sajtove, da je video-zapise na drugom serveru povezao sa spornim internet sajtovima, kao i da je optuženi konkretno objavio sporne video sadržaje na serverima koji predstavljaju tuđa autorska prava - navodi advokat Goran S. Vasilić.

Infobijeljina
 

Međutim, ono što je posebno interesantno, a kako ističe ovaj advokat, ostaje pitanje da li Junajted medija i Nova TV uopšte i polažu imovinska prava na spornim video sadržajima jer ni veštačenjem nije utvrđeno kojim pravima je regulisan obavezni ugovorni odnos da bi imovinska prava na audiovizuelnom delu, prešla sa autora na oštećene.

- Uz optužnicu i njene dokaze, nisu postojali ugovori o prenosu imovinskih prava sa autora – glumaca na United Media S.a.r.l. Luxemburg i Nova TV Zagreb da bi se oni uopšte legitimisali kao neko čije pravo je oštećeno – osim izjave o polaganju prava koju su oni jednostrano dali. Dakle, ni Tužilaštvo BiH nije imalo pouzdanog osnova prema Zakonu da utvrdi tačan obim i sadržaj prenosa na oštećene United Media S.a.r.l. Luxemburg i Nova TV Zagreb -  naglašava advokat Vasilić, piše InfoBijeljina.

Konačno, kako ističe, stav odbrane je da u konkretnom, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, takozvano istovremeno primanje i reprodukovanje sadržaja putem hiper linka, nije kršenje autorskih prava o čemu je ovaj sud odavno zauzeo svoj stav u tom pogledu.

Dakle, ponovo se dokazala teza da je Dragan Bjeloglić ušao u dil sa Draganom Šolakom samo kako bi punio svoje džepove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike