SAD zabrinute zbog odluke CBK: Priština da povuče odluku o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji

13.02.2024

20:13

0

Upitan da li SAD nameravaju da Prištini uvedu restriktivne mere ukoliko ne odustane od te odluke, on je rekao da ne upućuje javno "nejasne pretnje"

SAD zabrinute zbog odluke CBK: Priština da povuče odluku o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji
Copyright Profimedia

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen izjavio je danas da su SAD zabrinute zbog uredbe Centralne banke u Prištini (CBK) o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i istakao da prištinske vlasti treba da povuku tu odluku.

On je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku rekao da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, jer je tu odluku donela, uprkos protivljenju Vašingtona.

- Imao sam nekoliko razgovora sa Kurtijem u periodu pre objavljivanja odluke. Razumeo je našu zabrinutost, obećao je da će raditi na tome, ali je jasno odlučio da odobri odluku. Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom - poručio je O'Brajen.    

Upitan da li SAD nameravaju da Prištini uvedu restriktivne mere ukoliko ne odustane od te odluke, on je rekao da ne upućuje javno "nejasne pretnje".

- Ali ako nas ne tretira kao partnera, ni mi se nećemo odnositi prema vladi Kosova kao prema partneru - rekao je O'Brajen.

On je naglasio da vlada privremenih institucija u Prištini treba da odustane od odluke o zabrani dinara, dodavši da je uredba CBK doneta uprkos tome što su SAD savetovale vladu u Prištini da ne donosi takve odluke.

- Moderne evropske zemlje rešavaju ovakva pitanja preliminarnim dijalogom i na vreme o tome obaveštavaju svoje stanovnike - naveo je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, prištinska vlada je ostavila određeni broj građana KiM "u nedoumici kako da plaćaju hleb, kiriju i struju".

- Ovo nije oblik efikasnog upravljanja. Veoma smo zabrinuti, jer ovo pokazuje nesposobnost vlade da služi svojim građanima. Biti deo Evrope danas znači rešavati probleme kroz dijalog uz efikasno planiranje i upozorenje. Ova odluka je saopštena ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti - naveo je O'Brajen.

Komentarišući odnos Beograda i Prištine, O'Brajen je rekao da su se dve strane prošle godine dogovorile o nizu akcija koje treba da preduzmu, "bez obzira na postupke druge strane".    

On je dodao da su stvorene okolnosti koje, kako navodi, omogućavaju "obema stranama da krive jedna drugu, umesto da rade na tome da njihovi stanovnici budu slobodni".

- Želim da istaknem da je Srbija od oktobra napravila dva važna koraka ka normalizaciji ili faktičkom priznanju Kosova, kroz primenu odluka o registarskim tablicama i carinskih dokumenata - rekao je O'Brajen.

Prema njegovim rečima, reč je o odlukama koje su se dugo čekale.

- Verujem da će se, u tom kontekstu, desiti i druge stvari ako se vratimo dijalogu, umesto da delujemo van njega, kao što je to kosovska vlada odlučila da uradi - istakao je američki diplomata.

Odgovarajući na pitanje o tome da li Beograd stoji iza incidenta u Banjskoj prošle godine, O'Brajen je rekao da je Beograd smenio šefa obaveštajne službe.

- Oni su uhapsili i pristali da procesuiraju osobe koje su direktno odgovorne za incident u Banjskoj, a srpske trupe su se povukle iz područja blizu granice - naveo je on.

Istakao je da su to važni koraci koji su rezultat posvećenosti dijalogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike