Srbija sa UAE potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije

13.02.2024

10:50

0

Premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti

Srbija sa UAE potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

U Dubaiju je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije, a premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti.

"Što se tiče Memoranduma koji je potpisan, to znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Konkretno, UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, da onda on obrađuje te podatke i daje odgovore na različita pitanja", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je objasnila da je to praktično model kao američki GPT, a da je Srbija, potpisala sporazum da naučni instituti, startapovi i drugi mogu da koriste taj model.

"Tako da je dobar početak, ali mi moramo da razvijamo i naše jezičke modele i na osnovu ovoga će i nama biti lakše da ih razvijamo. Svakako je važno da pratimo sve trendove i da uspostavljamo partnerstva sa onima koji su najnapredniji u svetu kao što su UAE", rekla je Brnabić.

Premijerka je napomenula da smo mi jedna od 29 država koja je član globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije.

"Važnost ovog sporazuma koji smo danas potpisali je da ostajemo na ivici tih najnaprednijih istraživanja, razvijanja projekata najnaprednijih softvera što popularizuje Srbiju. Na Svetskom samitu vlada, kao što je bilo i na Ekonomskom samitu u Davosu, jedna od glavnih tema su promene koje donosi veštačka inteligencija. Oov će biti godina najvećih promena od početka čovečanstva, to je i strašno zamisliti, a otvara mogućnosti za jednu Vladu da pruža svojim građanima najbolje usluge i mogućnosti za dodatni ekonomski razvoj", ocenila je premijerka Brnabić.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Ona je dodala da će te promene dodatno napraviti raslojavanje među zemljama sveta, ne na bogate i siromašne, već na zemlje koje zaista imaju uticaj i kontrolu nad procesima u svetu.

"One koje prate tehnologiju, koje nauče da se nose sa promenama i razvojem veštačke inteligencije i zato je važno da Vlada prati ove promene, da svaki dan uči, i da se prilagođava tim promenama i da ih koristi na način da usmerava ekonomski razvoj svoje zemlje", rekla je premijerka iz Dubaija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike