Brnabić otvorila Forum vladinih usluga na Svetskom samitu vlada: Srbija zabeležila značajan uspeh uvođenjem eUsluga

13.02.2024

07:13 >> 09:21

0

Premijerka je započela prvi dan na Samitu bilateralnim sastancima sa stranim zvaničnicima

Brnabić otvorila Forum vladinih usluga na Svetskom samitu vlada: Srbija zabeležila značajan uspeh uvođenjem eUsluga
Copyright ANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Ana Brnabić otvorila je šesti Forum vladinih usluga, u okviru Svetskog samita vlada koji se održava u Dubaiju, i tom prilikom je rekla da je Forum izvanredna prilika da podeli iskustva Srbije u razvoju eUprave, kao i da čuje inovativna rešenja koja može Srbija da primeni.

Brnabić je istakla da smo svedoci transformativne moći tehnologije, značaja partnerstva i centralizacije usluga za potrebe građana. 

"Zahvalna sam na mogućnosti da doprinesem ovoj globalnoj platformi razmene znanja i inovacija, koja nam svima pomaže da gradimo bolju budućnost", rekla je Brnabić.

ANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Dodala je da je Srbija zabeležila značajan uspeh uvođenjem eUsluga koje značajno olakšavaju svakodnevni život građana.

Šesto izdanje Foruma vladinih usluga okupilo je globalno poznate lidere iz javnog i privatnog sektora, kako bi raspravljali o budućnosti državnih usluga, istražujući teme povećanja očekivanja građana, novih tehnologija i inovacija koje oblikuju vladine usluge.

Premijerka je započela prvi dan na Samitu bilateralnim sastancima sa stranim zvaničnicima.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković
 

Ona se prvo susrela sa emiratskim ministrom za veštačku inteligenciju Omarom Sultanom el Olamom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima i potencijalu te tehnologije.

Razgovarala je i sa svojim egipatskim kolegom Mustafom Kemalom Madbulijem o mogućnostima zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je na marginama samita razgovarala i sa ministrom za toleranciju UAE šejkom Nahjanom Bin Mubarak Al Nahanom, premijerom Kube Manuelom Marerom Kruzom, kao i sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom.

Susrela se i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD) Matijasom Kormanom.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković
 

Govorila je na panelu "Budućnost mobilnosti" gde je poručila da je železnica budućnost za mobilnost i da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju železnicu, ali i navela šta sve Srbija čini na polju inovativnosti.

Posle panela je u izjavi medijima rekla da očekuje dolazak američkog novinara Takera Karlsona u Srbiju sredinom godine, sa kojim je razgovarala na ceremoniji otvaranja Samita.

Brnabić je poručila i da je Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije.

Premijerka se susrela i sa direktorom MMF-a Kristalinom Georgievom, prilikom čega je navela da očekuje rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, kao i da je Georgieva pohvalila srpsku fiskalnu politiku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike