Istorija antisrpskog delovanja Evropskog parlamenta: Evo zašto su našli saveznika u NATO opoziciji! (FOTO/VIDEO)

08.02.2024

14:20

0

Za usvajanje rezolucije protiv Srbije lobirali su provereni srbomrsci

Istorija antisrpskog delovanja Evropskog parlamenta: Evo zašto su našli saveznika u NATO opoziciji! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images/AP Photo

Evropski parlament (EP) usvojio je sramnu rezoluciju o Srbiji, koja se tiče lokalnih i parlamentarnih izbora u Srbiji, a kojom se traži i međunarodna istraga oko glasanja. 

Ovo bezobzirno krivotvorenje činjenica oko decembarskih izbora u Srbiji i neviđeno mešanje u unutrašnje stvari suverene zemlje, plod je udruženog delovanja antisrpski opredeljenih evroparlamentaraca, koji su i lobisti nezavisnosti tzv. Kosova i koji u svakoj prilici napadaju našu zemlju zajedno sa srpskom prozapadnom opozicijom, koja je presrećna što su se u EP čuli optžujući tonovi protiv Srbije. 

Za usvajanje rezolucije protiv Srbije lobirali su provereni srbomrsci.  Đilasovska opozicija, predvođena Marinikom Tepić, Pavlom Grbovićem, Radomirom Lazovićem i Nebojšom Zelenovićem zdušno se upregla da dođe do ovakvog ishoda, a domaćin im je bila notorna Viola fon Kramon, inače veliki Kurtijev lobista i zagovornica tzv. Republike Kosovo. 

Koliko su iz NATO opozicije podanički nastrojeni prema najvećim srbomrscima, pokazuje i to što su ponosno i nasmejano pozirali sa Kurtijevom lobistkinjom i to u trenutku kada tzv. premijer Kosova sprovodi neviđeni teror i etničko čišćenje nad Srbima u pokrajini. 

Šta je usvojeno u sramnoj rezoluciji - evroparlamentarci kao Austrougarska 1914. godine

Poslanici Evropskog parlamenta u izlgasanoj rezoluciji pozivaju na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage "neregularnosti" na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

U dokumentu se još navodi i da bi EU mogla da obustavi finansiranje Srbiji ukoliko vlasti u Beogradu ne budu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke, ili ako istraga pokaže da su srpske vlasti bile direktno umešane u izbornu krađu. Ukoliko vlast odbije da sprovede međunarodnu istragu, biće ukinuti pristupni fondovi Srbiji, što je pretnja u austrougarskom maniru s početka prošlog veka.  

Rezolucija je neobavezujuća i Evropski parlament je daleko od najvažnije institucije EU,, ali ovo predstavlja političku poruku Beogradu, koji vodi suverenu politiku, čime su ekstremni zapadni krugovi nezadovoljni. Porazno je što im je u svemu tome asistirala NATO opozicija, čiji su predstavnici u Briselu na plenarnoj raspravi izneli gomilu laži na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i regularnosti izbora koji su u Srbiji održani 17. decembra. 

Dok se predsednik Vučić bori za Srbiju i u danu kada će se u Ujedinjenim nacijama boriti za Kosovo u sastavu Srbije, NATO opozicija pravi probleme Srbiji u saradnji sa evroparlamentarcima. 

24sedam
 

A da vidimo kakav je istorijat odnosa EP prema Srbiji i kakve su bile prethodne rezolucije o Srbiji, ili bolje rečeno protiv Srbije, pa će nam sve biti dosta jasnije. 

Rezolucija EP - 13.decembar 2023: 

Ponavlja svoje pozive Komisiji i Savetu da ukinu restriktivne mere preduzete proiv Kosova 

Rezolucija EP - 19. oktobar 2023:

Poziva Srbiju da se uzdrži od bilo kakve dalje eskalacije koja podriva ustavni poredak Republike Kosovo
Žali što je Srbija nastavila kampanju za oduzimanje priznanja Kosova 
Poziva Srbiju da se uzdrži od pokušaja da izoluje Kosovo od međunarodne scene kampanjom protiv njihovog priznanja
Poziva pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo da to učine 
Duboko žali zbog prigovora Srbije na članstvo Kosova u Savetu Evrope
Poziva Srbe sa Kosova da se vrate u kosovske institucije i da se uzdrže od dalje eskalacije tenzija na terenu
Poziva srpske vlasti i medije da se uzdrže od širenja laži o "etničkom čišćenju" i "progromima" na Kosovu, za šta nema dokaza  

Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images/AP Photo
 

Rezolucija EP - 10. maja 2023: 

Ponavlja svoj stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije
Poziva Srbiju da ne blokira Kosovo da postane redovni član međunarodnih organizacija; duboko žali, u tom kontekstu, zbog glasanja Srbije u Komitetu ministara Saveta Evrope protiv odluke u vezi sa zahtevom Kosova za članstvo 

Onda nije ni čudo što evroparlamentarci u ovom sazivu podržavaju političke aktere sa Đilasove liste Srbija protiv nasilja, jer sa njima dele iste stavove: 

Stranka Slobode i pravde koju čine Dragan Đilas i Marinika tepić  već je faktički priznala Kosovo, pošto je  Marinika Tepić prisustvovala krajem 2022. godine u Beču konferenciji na kojoj je Evropska partija socijalista (PES) podržala članstvo tzv. Kosova u EU. 

Da nevolja bude veća, Tepićeva je stajala rame uz rame sa Aljbinom Kurtijem i dala mu tada  podršku potpisom, što možete videti na priloženim fotografijama.  

Iks
 
Iks
 

Pokret slobodnih građana, na čijem čelu je Pavle Grbović, glasao je, verovali ili ne, za prijem partije Hašima Tačija, Demokratske partije Kosova, u Organizaciju liberalnih partija jugoistočne Evrope (LIBSEEN) Zeleno levi front i Ne davimo Beograd su takođe poznati po podržavanjju nezavisnosti Kosova  

Evidentno je da sramna rezolucija nema nikakve veze sa izborima u Srbiji, već sa pritiskom na Aleksandra Vučića i Srbiju. Evroparlamentarce boli što je EU vazalna prema SAD, dok Srbija odbija da uvede sankcije  Rusiji. Takođe lobistima tzv. Kosova smeta i što naša zemlja ne želi da poklekne u očuvanju sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nikada neće hteti da prizna tu lažnu tvorevinu - takozvano Kosovo. 

Evroparlamentarci, poput Šidera i sličnih,  kada su posmatrali izbore u Srbiji nisu imali nikakve primedbe na izborni proces, ali su se kasnije predomislili i počeli da iznose optužbe prepune laži u javnost, a sve zarad (geo)političkih interesa.
Rezolucija dolazi, kao sredtsvo pritiska, pre finalnog izveštaja ODIHR-a, čiji preliminarni izveštaj je pokazao da je na 93% biračnih mesta sve bilo regularno. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike