Dok se Srbi sa Kosmeta svakodnevno iseljavaju zbog Kurtijevog zuluma, tajkunski tabloid Danas veliča velikoalbanskog teroristu! (FOTO)

31.01.2024

12:52

0

Međunarodna krizna grupa ukazuje da odlasci ubrzavaju već postojeći trend i procenjuje da je do jedne trećine Srba otišlo u poslednjih osam godina

Dok se Srbi sa Kosmeta svakodnevno iseljavaju zbog Kurtijevog zuluma, tajkunski tabloid Danas veliča velikoalbanskog teroristu! (FOTO)
Kurti i mapa Velike Albanije - Copyright Ilustracija/Profimedia/Wikipedia

Više od deset posto Srba napustilo je Kosmet prošle godine zbog stalnog pritiska Prištine, navedeno je u izveštaju Međunarodne krizne grupe  pod nazivom "Ka normalnim odnosima između Kosova i Srbije", uz ocenu da su tenzije na Kosmetu porasle od dolaska na vlast premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija

Međunarodna krizna grupa ukazuje da odlasci ubrzavaju već postojeći trend i procenjuje da je do jedne trećine Srba otišlo u poslednjih osam godina. Kako se navodi, u 2015. godini broj Srba na Kosovu i Metohiji bio je procenjen na 145.000, a do 2023. godine pao je na manje od 100.000.

Dodaje se da, iako su tačni brojevi nepoznati zbog bojkota Srba na poslednjem popisu 2011. godine, srpske vlasti kažu da je još 13 odsto Srba napustilo Kosmet tokom prošle godine. 

U izveštaju se ističe da Kurtijeva vlada od stupanja na dužnost podiže tenzije u četiri opštine na severu Kosova gde su Srbi većina. Međunarodna krizna grupa ocenjuje da je odbijanje Prištine da dodeli veću autonomiju Srbima jedan od dva glavna razloga za tenzije sa Beogradom.

Kurti je, kako se naglašava, na sever Kosova poslao teško naoružanu policiju, uveo embargo na srpsku robu, potisnuo srpske institucije i zabranio upotrebu srpske valute, navedeno je između ostalog u izveštaju. 

Priština je 2021. godine počela da sprovodi svoju vlast na severu Kosova tako što je rasporedila velike, militarizovane specijalne policijske snage, što je dovelo do bojkota i masovnih ostavki Srba na funkcijama u prištinskim institucijama, ukazuje Međunarodna krizna grupa. Međunarodna krizna grupa smatra da će broj Srba na KiM verovatno opadati i u apsolutnom i u relativnom smislu, bez obzira na to šta se dešava u dijalogu Beograda i Prištine, ali da će stopa promena skoro sigurno zavisiti od nivoa tenzija, od percepcije bezbednosti i od politike. 

Sunovrat novinarstva: Tajkunski tabloid Danas veliča velikoalbanskog teroristu?! 

Dok Srbi na Kosovu i Metohiji trpe Kurtijev teror, tajkunski tabloid Danas i drugi dan u nizu veliča velikoalbanskog političara Taljata Džaferija i likuje zato što je ovaj nekadašnji borac UČK i krvolok koji je po zlu ostao upamćen među Srbima i Makedoncima, postao tehnički premijer Severne Makedonije. 

Printscreen
 

List Danas je u svom tekstu pokušao da opegla Džaferijevu biografiju i imidž, onako kako verovatno ne bi uradila ni najčuvenija velikoalbanska glasila. Ovaj dupli dezerter (iz JNA i kasnije iz makedonske armije), terorista UČK i ONA (tzv. albanska oslobodičačka armija), za list Danas je čovek mira, suživota i osoba koja ne rmzi nijednu naciju. Podsećamo samo da se Džaferi nikada nije odrekao velikoalbanskih ideja i da je čak kada je bio izabran za predsednika  makedonskog Sobranja, odmah prvi dan po stupanju na dužnost u svoj kabinet uneo zastavu države Albanije. 

Preporuke MKG

Međunarodna krizna grupa smatra da bi EU trebalo da ohrabri Prištinu da preusmeri rad policije u severnim opštinama na zadovoljavanje potreba zajednice i da specijalne jedinice ne bi trebalo da koristi u svakodnevnom radu policije, kao i da bi na sever Kosova trebalo da pošalje više policajaca koji govore srpski jezik.

Međunarodna krizna grupa takođe smatra da Priština treba da radi na tome da se zadovolje potrebe srpske manjine na severu Kosova, posebno u zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i školovanju i da bi, ako to ne može da se uradi u okviru delimične autonomije o kojoj se raspravljalo za opštine sa srpskom većinom, EU i države članice trebalo da "pritisnu strane da razviju alternativne načine za postizanje istog cilja". 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike