Ko je Taljat Džaferi, premijer prelazne vlade u Skoplju

29.01.2024

15:06

0

Učestvovao je u sukobu 2001. na strani albanskih pobunjenika, nakon što je dezertirao iz Armije Republike Makedonije

Ko je Taljat Džaferi, premijer prelazne vlade u Skoplju
Taljat Džaferi - Copyright Profimedia

Taljat Džaferi, prvi Albanac na čelu prelazne vlade u Severnoj Makedoniji, poznat po nadimku "kapetan Forina", bio je oficir JNA, a zatim pripadnik nekadašnje Armije Republike Makedonije odakle je dezertirao da bi se borio kao pripadnik albanske Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Rođen je 15. aprila 1962. godine u albanskoj porodici u Gostivaru, bio je predsednik makedonskog Sobranja, a između 2013. i 2014. bio ministar odbrane. 

Osnovnu školu pohađao je u Čegranima, kraj Gostivara, a srednje obrazovanje nastavio u Vojnoj gimnaziji u Beogradu.

Studirao je na Vojnoj akademiji Kopnene vojske Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Beogradu i Sarajevu. 

Bivši je oficir JNA i komandant Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Učestvovao je u sukobu 2001. na strani albanskih pobunjenika, nakon što je dezertirao iz Armije Republike Makedonije. Od 2013. do 2014. bio je ministar u Vladi premijera Nikole Gruevskog.

Profimedia
 

 

Godine 2017. izabran je za predsednika Sobranja, što je bio povod za upad makedonskih nacionalističkih demonstranata u zgradu parlamenta kada je povređeno nekoliko desetina ljudi, uključujući i brojne poslanike.

Kada je 2017. kao prvi Albanac izabran za predsednika Sobranja, Džaferi je po ulasku u svoj kabinet uneo zastavu Albanije, što je u delu makedonske javnosti protumačeno kao jasan pokazatelj njegovih namera.

Džaferi je funkcioner Demokratske unije integracija (DUI), najveće političke stranke etničkih Albanaca u Severnoj Makedoniji. Osnovana je odmah nakon oružanog sukoba 2001. između albanske Oslobodilačke nacionalne armije i makedonskih snaga bezbednosti. Vođa stranke od njenog osnivanja je Ali Ahmeti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike