Milovan Drecun: Formiranje ZSO od presudnog značaja za opstanak Srba na Kosovu

28.10.2023

17:44

0

On je precizirao da novi plan petorke tu zajednicu zove Zajednica opština sa srpskom većinom, a Srbi, u skladu sa Briselskim sporazumom, Zajednica srpskih opština

Milovan Drecun: Formiranje ZSO od presudnog značaja za opstanak Srba na Kosovu
Milovan Drecun - Copyright YouTube/TV Happy

Zajednica srpskih opština je zamišljena kao institucionalni mehanizam koji bi bio priznat od strane institucija u Prištini i međunarodne zajednice i koji bi ljudima omogućio da prevaziđu velike probleme koje imaju na Kosovu, izjavio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, prenosi RTV.

Drecun je dodao da bi formiranje ZSO bilo korak od presudnog značaja za opstanak Srba na Kosovu.

On je precizirao da novi plan petorke tu zajednicu zove Zajednica opština sa srpskom većinom, a Srbi, u skladu sa Briselskim sporazumom, Zajednica srpskih opština.

- Priština ne želi da realizuje ovu obavezu iz Briselskog sporazuma, jer očigledno smatra da bi Srbi trebalo da nastave da žive na način na koji su do sada živeli, a koji ne garantuje ni sigurnost ni opstanak tamo. To bi moglo da se poklopi i sa idejama velikoalbanskog separtizma čiji je Aljbin Kurti očigledno sledbenik - rekao je Drecun za Tanjug.

Slika ekrana/RTS
 

Dodao je da bi sledbenicima ideje velikoalbanskog separatizma najviše odgovaralo da na Kosovu uopšte nema Srba ili da imaju Srbe koji bi bili veći Albanci od samih Albanaca.

- Kada se govori o ZSO ne bi smelo da se zaboravi da je Kurti nedavno rekao da oni kobajagi prihvataju neki inovirani plan koji je petorka donela ali kaže ako bude potpisan sporazum njemu treba potpis na de fakto priznanje. Onda će ustavni sud takozvanog Kosova opet da proverava da li je sve u skladu sa ustavom Kosova. Pa to ste nas preveslali jednom posle Briselskog sporazuma i mislite li da ćete nas i drugi put preveslati na isti način - rekao je Drecun.

Istakao je da je Zajednica srpskih opština tražena jer je položaj Srba na Kosovu bio i ostao takav da su obespravljeni i neravopravni sa građanima albanske nacionalnosti.

- Nisu imali ni sigurnost imovine, kretanja, ničega niti su mogli da planiraju budućnost i zato smo želeli da u razgovorima nađemo institucionalni mehanizam koji bio priznat i od strane privremenih institucija samouprave i od strane međunarodnog prisustva na Kosovu kao i međunarodne zajednice generalno. Želeli smo da taj mehanizam omogući ljudima da prevaziđu sve ove probleme koje su imali u svakodnevnom životu - rekao je on.

Naveo je da je taj mehanizam pronađen u Zajednici srpskih opština čije bi formiranje, prema njegovim rečima, bilo od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike