Maestralna spoljna politika: Ovako je Vučić uspeo da izbalansira između Amerike i Rusije (VIDEO)

04.01.2024

18:16

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini čovek na svetu koji je izbalansirao između interesa SAD i Rusije

Maestralna spoljna politika: Ovako je Vučić uspeo da izbalansira između Amerike i Rusije (VIDEO)
Vućić - Copyright Pink/Printscreen

Narodni poslanik Demokratske stranke i kandidat liste Srbija protiv nasilja Miodrag Gavrilović priznao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini čovek na svetu koji je izbalansirao između interesa SAD i Rusije.

- Imamo Vučića koji je uspeo da stvori interesnu sferu koja odgovara i Rusima i Amerikancima. To je jedini čovek koji je izbalansirao to u ovom trenutku na svetu – rekao je Gavrilović na Novoj S. 

 

 

 

Podsetimo, deo opozicije okupljen oko liste Srbija protiv nasilja organizaovao je proteste nakon izbora održanih 17. decembra navodeći da se radi o pokradenom glasanju.

Protesti su ubrzo prerasli u nasilan pokušaj zauzimanja institucija što je ocenjeno kao delovanje protiv ustavnog poretka zemlje.

Rusija

Ruski zvaničnici su proteste i dovođenje u pitanje rezultata izbora nazvali pokušajem obojene revolucije i nasilne smene vlasti, odnosno Majdana u Srbiji. Delovanje opozicije ocenili su kao instruirano spolja od strane pojedinih zapadnih zemalja kako bi u Srbiji došlo do političkih promena. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

Redom su o tome govorili portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Svi ti navodni mitinzi nisu nikakvi mitinzi nego prosto izvođenje ljudi na ulice kako bi se ostvarili ciljevi koji nisu u skladu sa demokratskim procesima i u cilju promovisanja zapadnih interesa uz pomoć antiustavnih sredstava koji protivreče unutrašnjim zakonima. Sve to govori o tome da Zapad ima ogromnu želju da se na Balkanu sprovede Majdan, a čemu to vodi najbolje se vidi na primeru Ukrajine - rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je kao glavni cilj Zapada pokušaj da se izvrši pritisak na Vučića, kako bi on izmenio svoju politiku prema Kosovu i Metohiji i uveo sankcije protiv Rusije.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov smatra da Zapad nije spreman da se pomiri sa rezultatima izbora u Srbiji i podrškom koju je narod zemlje pružio predsedniku Aleksandru Vučiću, pa su pokušali da „organizuju nelegalno preuzimanje vlasti“.

- Ono što se desilo u Beogradu je još jedan pokušaj orkestriranja nelegalnog preuzimanja vlasti. Sudeći po svemu, nisu svi na Zapadu spremni da se pomire sa činjenicom da su srpski birači na izborima izrazili podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom političkom kursu - rekao je Lavrov za Sputnjik. 

Amerika

Instagram/buducnostsrbijeav
 

Deo tzv. prozapadne opozicije očekivao je veću podršku sa strane sveta kojoj su orijentisani u svom političkom delovanju. Međutim, sva očekivanja u spoljnu pomoć Zapada, pala su u vodu kada je američki ambasador Kristofer Hil ocenio da se sva pitanja moraju rešavati u skladu sa demokratskim principima i unutar institucija države Srbije.

Hil je poručio da nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu i dodao da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih da poštuju volju naroda.

- U satima i danima koji su pred nama, lideri Srbije i njeni građani treba da se sete: Legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo pobedničkih ili gubitničkih, da poštuju volju naroda izraženu na izborima - napisao je Hil na društvenoj mreži Iks. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike