Ambasador Kine najavio buduće zajedničke projekte: Naša dva hrabra naroda idu napred rame uz rame!

26.10.2023

14:43

0

Dok idemo napred rame uz rame i radimo združenim naporima, naša uzajamno korisna saradnja će stalno nizati nove rezultate na tlu Srbije

Ambasador Kine najavio buduće zajedničke projekte: Naša dva hrabra naroda idu napred rame uz rame!
Li Ming i Aleksandar Vučić - Copyright Instagram printscreen/ buducnostsrbije

Ambasador Kine Li Ming organizovao je sinoć prijem povodom uspešnog održavanja Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put i stupanja na dužnost u Srbiji, naglasivši da su naše dve zemlje duhovno povezane, jer imaju i hrabrost da se izbore za nezavisnost i samostalnost.

- Naša dva naroda duhovno su povezana, jer imaju hrabrost da se izbore za nezavisnost i samostalnost, kao i za pravdu i pravičnost, i zato smo prirodno dobri prijatelji i partneri - rekao je ambasador na prijemu, kojem su prisustvovali brojni članovi Vlade i predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Rusije i SAD, Aleksandar Bocan-Harčenko i Kristofer Hil. 

Izrazio je zadovoljstvo što je obilazeći gradove kao što su Beograd, Novi Sad, Smederevo, i projekte poput brze pruge Beograd-Budimpešta, Železaru u Smederevu i autoputeve, video dinamičnu izgradnju infrastrukturnih projekata, brzi razvoj gradova, pozitivnu atmosferu koja svuda vlada, kao i vitalni trend tradicionalnog prijateljstva Kine i Srbije.

- Dok idemo napred rame uz rame i radimo združenim naporima, naša uzajamno korisna saradnja će stalno nizati nove rezultate na tlu Srbije, koji će se večno usaditi u srca naših naroda - rekao je Li Ming.

Ambasador je podsetio da je prošle sedmice pratio predsednika Vučića na Trećem forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, tokom kojeg se sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom, što je rezultiralo nizom važnih konsenzusa i unapredilo kinesko-srpske odnose na novi istorijski nivo.

- Vladini resori i kompanije naše dve zemlje potpisali su dvadesetak sporazuma o saradnji, koji pokrivaju široku lepezu oblasti kao što su privreda, trgovina, izgradnja infrastrukture, nauka i tehnologija, kultura i upravljanje slučajevima hitnosti, koji su doprineli daljem oslobađanju potencijala za saradnju - rekao je Li.

Ambasador je naglasio da je Sporazum o slobodnoj trgovini otvorio prozor za povećanje saradnje u dvosmernim investicijama trgovine.

- Kvalitetni i specijalni proizvodi kao što su jabuka, vino, med, teletina, imaće dobru šansu da se plasiraju na ogromnom kineskom tržištu sa 1,4 milijarde stanovnika - kazao je on.

Ambasador je podsetio da su dve strane potpisale srednjoročni akcioni plan o saradnji u okviru zajedničke izgradnje Pojas i put, koji predstavlja plan saradnje za budući period u važnim oblastima kao što su izgradnja infrastrukture, nauka i tehnologija i kultura, kao ubrizgavanje novog impulsa u kvalitetnu zajedničku izgradnju Pojasa puta. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike