"Na buduće provokacije treba odgovoriti uraganski": Dragomir Anđelković za 24sedam o skandaloznoj odluci skupštine tzv. Kosova

06.08.2021

15:44 >> 16:47

0

Autor: M. I.

Jedno je sigurno, ovo im neće doneti preokret u smislu da Srbija prihvati njihove aspiracije, rekao je Anđelković

"Na buduće provokacije treba odgovoriti uraganski": Dragomir Anđelković za 24sedam o skandaloznoj odluci skupštine tzv. Kosova
Copyright Profimedia/Tanjug/Dimitrije Goll

Skupština lažne države Kosovo odbacila je danas Rezoluciju o sprovođenju Sporazuma potpisanog u Vašingtonu, koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK).

Tim povodom za 24sedam govorio je analitičar Dragomir Anđelković koj ismatra da se Albanci nadaju da će Sjedinjene Američke Države ponovo da rade u njihovom interesu kao što je to bio slučaj devedesetih godina.

pročitajte još:

– Albanci misle da se dolaskom Bajdenove administracije situacija vraća na ono stanje u kakvom je bila ranije i da će Amerikanci potpuno raditi u njihovom interesu. Nesumljivo je da oni imaju jake lobiste u SAD i da njihova nada nije bez osnova. Ipak, oni greše u jednoj stvari. Svet se bitno promenio, tako da čak i da SAD danas rade u njihovom interesu, one ne mogu da postignu efekte kakve su mogli devedesetih godina i početkom ovog veka. Ta podrška Amerike koju Albanci očekuju samo može da dovede do većeg konflikta u našem regionu od kojeg niko neće imati koristi. Jedno je sigurno, to im neće doneti preokret u smislu da Srbija prihvati njihove aspiracije – rekao je Anđelković za 24sedam.

Analitičar smatra da u slučaju novih provokacija iz Prištine treba da odgovori adekvatno.

– Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, ako oni sada krenu ponovo da uvode takse ili da lobiraju za priznanja, smatram da Beograd mora da krene u energičnu kontraakciju, da traži opozive i da im uvede kontramere. Više ne smemo da trpimo njihove provokacije – kazao je on.

Anđelković dodaje da naša strana treba mudro da “odigra” u sledećem periodu.

– Mislim da više nismo u obavezi da se uzdržavamo od lobiranja za otpriznavanje lažne kosovske nezavisnosti, ali treba sačekati da Albanci povuku prvi konkretan potez protiv nas i na to odgovoriti uraganski – rekao je on.

Podsetimo, rezolucija kojom se pozivala tzv. kosovska vlada da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući i pripremi akcioni plan danas nije dobila većinu glasova u skupštini ove kvazidržave.

Za nju su glasali samo poslanici opozicije, njih 24, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike