Skandalozna odluka Prištine: Skupština tzv. države Kosovo odbacila Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma

06.08.2021

15:12 >> 15:44

0

Autor: M. I.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da ne prihvata Vašingtonski sporazum

Skandalozna odluka Prištine: Skupština tzv. države Kosovo odbacila Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma
Copyright Skupština tzv. Kosova, Youtube printscreen/Assembly of Kosovo

Skupština lažne države Kosovo odbacila je danas Rezoluciju o sprovođenju Sporazuma potpisanog u Vašingtonu, koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK).

Rezolucija kojom se pozivala tzv. kosovska vlada da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući i pripremi akcioni plan nije dobila većinu glasova, prenosi Kosovo onlajn.

pročitajte još:

Za nju su glasali samo poslanici opozicije, njih 24, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano.

Vašingtonski sporazum, koji su odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer tzv. Kosova, Avdulah Hoti, u prisustvu bivšeg predsednik SAD Donalda Trampa, predvideo je niz tačaka za ekonomsku normalizaciju, uključujući i studiju izvodljivosti za jezero Gazivode.

Sporazumom je, pored ostalog, predviđeno da Srbija na godinu dana obustavi kampanju sprečavanja i povlačenja priznanja tzv. Kosova, a zauzvrat, Kosovu je zabranjena prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama u istom periodu.

Sporazum se odnosi i na pronalaženje i identifikovanje nestalih, kao i na vraćanje raseljenih.

Vašingtonski sporazum predviđa, između ostalog, izgradnju putnih i železničkih veza, kao i da takozvano Kosovo postane deo inicijative „mini Šengen“.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.

Kurti je tokom rasprave u skupštini optužio prethodnog premijera Avdulaha Hotija za potpisivanje sporazuma, navodeći da je počinio protivustavan čin kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike