Predsednik Vučić: U 2024. rekordna ulaganja u obrazovanje i zdravstvo, dve milijarde evra za nove puteve! O izborima odlučuju institucije

24.12.2023

11:01

0

Našu državu u narednoj godini očekuje enormni naredak na svim poljima

Predsednik Vučić: U 2024. rekordna ulaganja u obrazovanje i zdravstvo, dve milijarde evra za nove puteve! O izborima odlučuju institucije
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Šef države odgovorio je na sve optužbe i napade kojima je naša zemlja izložena nakon izbora.

Takođe, predsednik će objavio i detalje novih infrastrukturnih planova od kojih će velike koristi imati svi građani Srbije. Neizbežna tema bila je i situacija na Kosovu i Metohiji.

Nova povećanja plate i penzija

- Od 1. januara 10% se uvećavaju plate u javnom sektoru. Niko u Srbiji ne sme da primi manje od 47.000 dinara platu, što je u odnosu na 15.000 koliko je bilo pre 10 godina značajno veće. Za penzionere ide uvećanje od 14,8 posto - rekao je Vučić.

- Nemamo nikakvih problema sa javnim finansijama i želim da položim račune pred građane za prethodna tri meseca. Od rebalansa u septembru imamo 300 miliona evra veće prihode. Rebalansom smo povećali prihode. Posebno sam ponosan na činjenicu da poslednji rezultati pokazuju da će nam stopa deficita biti 2,3-2,4 odsto.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

 

Rekordna ulaganja naredne godine u školstvo i nauku

- Mi mislimo da sledeće godine posvetimo pažnju naročito oblastima obrazovanja i zdravstva. Uložićemo mnogo više novca nego ikada do sada, posebno u školstvo i nauku. Verovatno ćemo mnogo toga da menjamo. Radićemo i na ulaganju u dualno obrazovanje - rekao je i najavio da će i prosvetnim radnicima biti povećane plate.

Srbija radi na dovođenju eminentnih profesora

 - U zdravstvo u koje smo mnogo ulagali, moraćemo još da ulažemo i dovodimo nove ljude. Posebno oni koji su radili tokom kovida, primićemo ih u stalni randi odnos. Moraćemo malo više da obratimo pažnju na ljude. Počinjemo i sa izgradnjom kampusa na Torlaku, to je čak 7 fakulteta. To će biti strašna prednost Srbije. Moraćmo da radimo i na izgradnji naučno tehnoloških parkova - istakao je.

Obratila se i premijerka Ana Brnabić

Ona je obajsnila šta će za našu zemlju značiti novi naučno-tehnološki parkovi i Bio4 kampus.

- To ne znači ništa drugo do bolji život za naše građane - kazao je.

- Zadovoljstvo mi je što vidim sve veću zastupljenost naših naučnih instituta. Mi ćemo još graditi i NT park u Kruševcu i Kragujevcu.

- Očekujem da 2027. Srbija bude jedna od najnaprednijih evropskih zemalja - dodala je premijerka.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

 

Predsednik je rekao i da će naš institut za veštačku inteligenciju raditi rame uz rame uz sve svetske.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog obraćanja javnosti govorio o upotrebi gasa i gasovodima u Srbiji. 

On je kazao da će Kostolačka termoelektrana obezbediti dodatnu stabilnost u elektro snabdevanju, najavio je predsednik.

- Završili smo 99,91 odsto radova na Kostolačkoj termoelektrani. Imaćemo mnogo veću snagu električne energije. To je prvi veliki energetski objekat u poslednjih 40 godina. Planiramo da radimo gasovod Mokrin - Beograd. Danas trošimo mnogo gasa, između 12 i 13 miliona kubnih metara - kazao je predsednik.

Uskoro novi naftovod

- Ono što je u planu je nova interkonekcija sa Severnom Makedonijom - kazao je i dodao da će se raditi i naftovod sa Mađarskoj.

- Posebne razgovore ćemo imati o planu da se tek 2026. krene u izgradnju naftovoda ka Mađarskoj, to mora da se ubrza i mora da se krene 2024. godine jer im za projektovanje tri godine nije potrebno. Izgradićemo naftovod što pre, jer danas imamo samo jednu mogućnost dotoka nafte, preko Hrvatske - dodao je.

Tanjug/Printscreen
 

 

Apsolutne rekorde beležimo u deviznim rezervama i rezervama zlata.

 - Svake godine polako ali sigurno beležimo rast. To ljudima govori o kakvoj stabilnosti je reč, pa možemo da podižemo plate i penzije - dodao je.

Dve milijarde evra ulaganja u puteve

O je istakiao da će dve milijarde evra biti potrošeno u gradnju puteva, ali će nam spojiti Sombor i Kikindu. Gradimo auto-put punog profila Beograd - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad, koji će da se spušta do Rume. Nastavljamo saobraćajnicu ka Loznici. Imamo i 19 kilometara da uradimo na deonici Kuzmin - Sremska Rača. To su ogromni novci.

- To je potpuno novi krvotok Srbije što se tiče auto-puteva. Za nekoliko meseci će biti gotova brza saobraćajnica do Požarevca i nastavljamo dalje ka Gradištu i Golupcu. Veliki projekat je obilaznica oko Kragujevca, koja će da spoji sa moravskim koridorom koji spaja Čačak i Kraljevo. Završavamo i put do Požege. Tunel ispod Jelice nam pravi probleme, zasad je najduži. Radi se put do Boljara i Duga Poljana - Nova Varoš - to će biti brza saobraćajnica koja će da spaja put ka Prijepolju i put ka Crnoj Gori, da ne bismo odsekli Prijepolje.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

EXPO 2027

Naravno, predsednik je govorio i o EXPO 2027.

- Ekspo će zahtevati nove investicije. Tu će biti kompletan novi sajam. Daćemo mu novo ruho, takođe ćemo podići novi stadion, ali i bazen za plivanje, pristan na Savi koji ćemo moći da koristimo i kasnije. Do Ekspa ćete moći i Savom. To podrazumeva i izgradnju brze pruge od aerodroma do Ekspa, ali i do Obrenovca. U naredom periodu se očekuje veliki broj novoizgrađenih hotela. Mi ćemo u Ekspo da uvežemo celu Srbiju, to je prilika za celu Srbiju! - rekao je i najavio izgradnju nove turističke destinacije u Kablaru.

Porodice žrtava iz Banjske i dalje bez obdukcijskog nalaza

Svakako se osvrnuo i na situaciju na Kosovu i Metohiji, ali i slučaj Banjska.

- Želimo da vas obavestimo da je puna 3 meseca prošlo, a porodice ubijenih Srba nisu dobili nalaze obdukcije. Dok je sveta i veka tražićemo zašto su i kako na hladnokrvan način ubijeni! Od kada je Kurti došao na vlast, 2023. godina je godina sa najviše je incidenata.

- Aljbin Kurti ne želi da provede nijedan sporazum. Srbija želi ono što je dogovoreno,a li ćemo da čekamo formiranje ZSO. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, niti će prihvatiti! Srbija ne pristaje na obavezu i pomoć ka članstvu tzv Kosova u UN - kazao je predsednik.

O izborima

- Želim da čestitam građanima! Bio je jedan fizički incident, ali tokom kampanje nije bilo incidenta, na šta sam posebno ponosan. Postojao je jedan manji incident u kome je vlasnik jedne kompanije napao jednu damu koja je radila kampanju od vrata do vrata i jedan lažni incident u Pirotu. Na dan izbora bio je incident sa napadom na posmatrače CRTE - rekao je.

Uporednom analizom prigovora koji su pristigli u RIK i GIK, vidi se da je 35 puta manje prigovora ove godine nego 2022.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

- Imali ste 83 prigovora 2022. godine, a 2023. - 48. Žalbe RIK-u - 53 - 2022. godine, a svega devet ove godine.

- Sećam se što je RIK uputio MUP-u zahtev. U RIK je doneto 500 poziva za glasanje za koje se tvrdilo da su fantomski birači. RIK je juče uputio zahtev MUP-u da provere sve to što je dostavljeno, svakog čoveka poimence. Tamo je bilo 496 poziva, iako su oni nebitna stvar i ne znače ništa. MUP je pregledao sve pozive, od 496 poziva svi su postojeći ljudi, koji su upisani u birački spisak. Od tih 496, 487 je mnogo ranije bilo upisano na istom biračkom mestu, najmanje četiri godine ranije. Svega devetoro je upisano 2022. godine, ali šestoro od njih su menjali prebivalište unutar Beograda.

 

Mogući novi izbori u Beogradu

- Kao što je Kurti rekao da su izbori pokradeni, kao i što neko drugi želi Srbiju slabijom, kao što neko želi da Srbija bude lutka kojom će upravljati, eto mi hoćemo da vodimo svoju politiku. Zato razumemo koju cenu moramo da platimo za izmišljotine i laži. Srbija će da sprovede izborni proces do kraja. Što se gradskih izbora tiče, ako nema većine, ide se na nove izbore - kazao je.

- Podsetiću vas, svaki put od 2014. godine kada su gubili izbore, nisu ih čestitali i priznavali. Što su ubedljivije gubili, to su više pričali da su izbori pokradeni.

On je objasnio da će institucije Srbije okončati izborni proces i odlučiti gde će biti ponavljanja.

- U Skupštini imamo većinu, što se grada tiče ako ne bude većine ići će se na nove izbore. Izbora ako ne odluče institucije drugačije neće biti do 2027. jer moramo da se posvetimo velikim ciljevima i rastu zemlje, u januaru se očekuje konstituisanje Skupstine Srbije, a pre početka marta formiranje vlade - naglasio je Vučić koji je potom odgovorao i na pitanja novinara.

Pitanja novinara

- Ja bih bio nefer kada bih rekao da postoji sprega između opozicije i Aljbina Kurtija. Samo ih vode isti interesi. Možda grešim, ali naše službe bi saznale. Postoji saglasje u regionu po tri pitanja: prvo je ocrniti naš narod svuda u svetu. Istu kampanju su vodili i Kurtijevi mediji. Druga činjenica e da svi oni imaju za ključnu metu Vučić i moja porodica. Kao i Svečlji i Kurtiju mora da bude moj sin kriv, iako se voza u autiću po Kosovu i Metohiji, ne radi ništa. Stavili su mu puščanu cev, ja sigurno ne bih bio tako hrabar, ponosan sam na svog sina. Treća je da su svi oni zajedno, nevezao šta se dešava. Od Zapada, Prištine, medija ovde. Bez prigovora, bez ičega. Sve što pošalju od argumenata, vi im raskrinkrate, ali oni nastavljaju da ponavljaju. Zašto, razmislite. ŠTo bi Kurti voleo da se kaže nešto lepo o Srbiji, što bi Zagreb želeo da kaže nešto lepo. Što je njima interes jaka Srbija?

- Što se tiče namera opozicije, ne znam šta šta su im druge namere. Osim što vrše brutalan pritisak na nekoga da promeni političku volju? Narod vas neće, ali vi vršite pritisak da prekrajate narodnu volju. Kako ste to mislili, ako ne nasilnim putem? Institucije će raditi svoj posao, a odmah da kažem - neće biti nasilne smene vlasti u Srbiji! Vlast u Srbiji se menja na izborima! - rekao je Vučić, a zatim dodao:

- Spremite se, predočite program, pa izvolite. Imaćete neke izbore za 5-6 meseci, neke 2027. godine. 

O štrajku glađu Marinike Tepić i ostalih opozicionara

Novinar Nove S Željka Petrovića, koji je tokom kampanje rekao da je je Vučić "moralni bednik" prisutan je na konferenciji, prema rečima predsednika, jer je Srbija demokratska zemlja. 

- Što se tiče štrajka glađu, zamolio bih sve koji štrajkuju glađu, da to ne rade! Lepo se vratite svojim obavezama, mogu da organizuju proteste svaki dan. Ja mislim da sam jedini predsednik koji već 7 godina ima proteste ispred predsedništva. 

Govoreći o izjavi Dragana Đilasa da je "Ana Brnabić kombinacija Sime Spasića, Vojislava Šešelja i Jovane Jeremić", Vučić kaže da su sve troje mnogo časniji od Dragana Đilasa.

- Mislim da je Ani Brnabić važnije šta o njoj misle građani Srbije. Ja o njoj mislim sve najbolje. Mislim da je izrasla u velikog borca - kazao je Vučić i dodao da se borila mnogo jače nego i potencijalni kandidati za predsednika Vlade.

Kaže da što više studenata dođe na proteste, to će biti više prodatih karata u vozovima u našoj zemlji.

- Nisam zadovoljan što neki planiraju da će da maltretiraju ljude u Beogradu - kazao je Vučić

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike