Duže od jednog veka 24. decembar je poseban: Vučić čestitao Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

23.12.2023

19:05

0

Pomenute jedinice su ispisale stranice nacionalne istorije

Duže od jednog veka 24. decembar je poseban: Vučić čestitao Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane
Aleksandar Vučič - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane povodom 24. decembra - Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. 

- Svim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane čestitam 24. decembar - Dan vida. 

Duže od jednog veka 24. decembar je dan koji nosi posebno značenje. Taj datum vezujemo za začetak vazduhoplovne istorije naše zemlje i formiranje vida Vojske Srbije čiji pripadnici predstavljaju elitu vojnih redova, ali i jedan od najrizičnijih poziva na koje se pojedinac može odlučiti. 

Negujući višedecenijske tradicije, kao čuvari plavetnila nad ovim svetim parčetom brdovitog Balkana u burnoj srpskoj istoriji, upravo su pripadnici jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane ispisali stranice nacionalne istorije.

Mnogima su bili i ostali primer kako se ljubi zastava, voli otadžbina, pa i umire za nju ako treba, a sve zarad pružanja bezbednosti svojoj zemlji i mira i sigurnosti svom narodu. 
Srbija sprovodi politiku mira, stabilnosti i dobrih diplomatskih odnosa. Međutim, svaka snažna država mora imati jaku i sposobnu vojsku, čiji pripadnici u svakom trenutku moraju biti obučeni i profesionalni u izvršenju zadataka kako bi ispunili svoju osnovnu dužnost, a to je odbrana zemlje koju su se zakleli da će čuvati. 

Upravo zbog toga u prethodnom periodu započeli smo sa značajnim ulaganjima koje uspešno ostvarujemo doprinoseći na taj način jačanju operativnih sposobnosti ratnog vazduhoplovstva, pružajući jedinicama mogućnost efektivnog delovanja u svim segmentima svojih nadležnosti.

Zahvaljujući stručnosti kadra kojim raspolažemo i težeći stalnim usavršavanjima, uveren sam da je dosadašnje angažovanje na osnaživanju i opremanju jedinica samo jedan korak u daljem napretku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Vojske Srbije u celini, koji uz podršku države neće i ne sme stati.

Čestitam vam praznik u želji da kao i do sada s velikim uspehom svojom stručnošću, hrabrošću i čašću čuvate svoju državu, narod i naše nebesko plavetnilo - navodi se u čestitki predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike