Priština nastavlja da maltretira Srbe na Kosmetu! Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu

19.12.2023

20:16

0

Tzv. kosovska policija saopštila je da je slučaj prijavljen 18. decembra, a da su policajci ustanovili da je polomljeno pet drvenih krstova i da su pokrenuli istragu

Priština nastavlja da maltretira Srbe na Kosmetu! Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu
Ilustracija - Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu polomljeno je najmanje pet drvenih krstova. Skrnavljenje pravoslavnih obeležja otkrili su meštani Orahovca koji su u ponedeljak, dan uoči Svetog Nikole, otišli na groblje.

Jedan od njih, koji je i pozvao policiju, izjavio je da je zatekao najmanje pet polomljenih krstova, među kojima i krst na grobu svog najbližeg srodnika.

- Ti krstovi nisu lomljeni prvi put već više puta, ali su ih članovi porodica popravljali i ponovo postavljali u nadi da ih više neće lomiti, ali, nažalost, lomljenje se ponavlja, što iznova uznemirava ne samo porodice, nego i sve Srbe u Orahovcu - rekla je meštanka Orahovca, prenosi Kosovo onlajn.

Tzv. kosovska policija saopštila je da je slučaj prijavljen 18. decembra, a da su policajci ustanovili da je polomljeno pet drvenih krstova i da su pokrenuli istragu.

Kako portal saznaje, zbog ovog slučaja danas su u Orahovcu bili i italijanski pripadnici Kfora. Poslednji slučaj skrnavljenja pravoslavnih obeležja na srpskom groblju u Orahovcu zabeležen je 28. avgusta.

Na srpskom groblju u Orahovcu Srbi iz bezbednosnih razloga nisu sahranjivani od 1998. do 2014. godine, već je to činjeno u crkvenom dvorištu.

Kada u crkvenom dvorištu više nije bilo mesta, opet su morali da sahranjuju svoje upokojene srodnike na starom groblju, iako su na njemu gotovo svi nadgrobni spomenici oskrnavljeni.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo-online

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike