EU: Srbima na KiM omogućiti da glasaju 17. decembra

29.11.2023

15:58

0

Autor: 24sedam

Neophodno je da srpski birači sa pravom glasa koji žive na teritorijii Kosova I Metohije mogu da ostvare svoja osnovna prava – rekao je Petar Stano, portparol EK za spoljnu politiku i bezbednost

EU:  Srbima na KiM omogućiti da glasaju 17. decembra
Ilustracija - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropska unija traži da se predstojeći izbori u Srbiji, koji će se održati 17. decembra, organizuju i na Кosovu i Metohiji.

Zvaničnici Evropske unije, kako prenose prištinski mediji, smatraju da odluka da se ne dozvoli održavanje izbora na Кosovu i Metohiji nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

Portparol Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je da EU preporučuje da se nastavi sa praksom da se Srbima na KiM omogući da glasaju 17. decembra.

- Sa žaljenjem konstatujemo da ustaljena praksa da se Srbima omogući da glasaju na Кosovu za srpske parlamentarne izbore uz fasilitaciju OEBS nisu ponovo dozvolile kosovske vlasti. Zbog toga će srpski birači morati da putuju u gradove na jugu Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra. Ova odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Кosova i Srbije. EU preporučuje da se nastavi sa ustaljenom praksom da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Кosovu tokom parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju OEBS - ističe Stano, a prenosi portal "Кoha".

Prema EU, od suštinskog je značaja da srpski birači sa pravom glasa koji žive na Кosovu mogu da ostvare svoja osnovna prava.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike