Ambasador Đurić u radnoj poseti Kaliforniji: Srbija prepoznata kao najveći centar za tehnološki razvoj u regionu

18.11.2023

08:05

0

On je obišao sedišta kompanija "Tesla" i "Rivijan"

Ambasador Đurić u radnoj poseti Kaliforniji: Srbija prepoznata kao najveći centar za tehnološki razvoj u regionu
Marko Đurić - Copyright FOTO: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić boravio je u radnoj poseti saveznoj državi Kaliforniji, u cilju dalje promocije i proširenja saradnje sa SAD u oblasti privrede, informaciono-komunikacionih usluga i tehnologija.

Đurić je obišao sedišta kompanija "Tesla" i "Rivijan", čije je rukovodstvo istaklo posebno zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i poslovanjem u Srbiji, kao i kvalitetom i obrazovnim profilima naše radne snage, ukazavši da se njihov najveći razvojno-istraživački centar u Evropi nalazi upravo u Beogradu, saopštila je Ambasada Srbije u SAD.

- Ponosni smo na činjenicu da je naša zemlja prepoznata kao najveći centar za tehnološki razvoj u regionu - rekao je Đurić i istakao da ne postoji ništa što država Srbija neće učiniti da privuče i zadrži vodeće svetske tehnološke kompanije.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
 

Na marginama sastanka u okviru APEC foruma, koji je ove sedmice u San Francisku okupio najveće svetske lidere, ambasador Đurić učestvovao je na posebnoj manifestaciji "Najbolje iz Kalifornije" u organizaciji kongresmena Erika Svolvela.

Đurić je u razgovoru sa načelnikom kalifornijskog okruga Alamida Dejvidom Haubertom ukazao, između ostalog, da je Beograd ovih dana po drugi put domaćin međunarodnog sajma vina, hrane i turizma pod nazivom "Vinska vizija Otvorenog Balkana", koji je ove godine okupio više od 600 izlagača iz skoro 30 zemalja.

Na sastanku je dogovoreno bratimljenje čuvene kalifornijske vinske regije Livermor i jednog od srpskih vinskih regiona, u okviru kojeg će biti organizovana i tromesečna praksa enologa iz Srbije u kalifornijskim vinarijama.

Đurić je naglasio da se uzlazni trend privredne saradnje dveju država nastavlja zahvaljujući očuvanoj stabilnosti krucijalnih ekonomskih pokazatelja Srbije, zbog čega njeno tržište uživa poverenje i potrošača i investitora.

Antonio Ahel/ATAImages
 

- Odgovornom politikom predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, naša zemlja jedna je od retkih koja je, naročito u poslednjih nekoliko, na globalnom planu, izazovnih godina, uspela da ostvari kumulativni realni rast BDP-a od oko 9,5%, zatim rekordne prilive stranih direktnih investicija, kao i nastavak rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru - istakao je Đurić.

Ambasador Đurić sastao se i sa predsednicom Privredne komore Silicijumske doline Harbir Batijom, koju je upoznao sa makroekonomskim kretanjima u Srbiji, posebno ukazavši na značajan rast robne razmene između Srbije i SAD, koja je u 2022. godini dostigla rekordnih 1,2 milijarde dolara.

Đurić se susreo i sa predstavnicima organizacije "Srpski preduzetnici", koja već sedam godina okuplja najuspešnije preduzetnike srpskog porekla u Americi i promoviše srpsku privredu i industriju na teritoriji SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike