Pokrenuta peticija za vraćanje spomenika srpskim borcima na groblju u Prištini

14.11.2023

16:52

0

Eparhija raško-prizrenska izrazila je u nedelju duboku zabrinutost zbog izmeštanja spomenika, ističući da o tome nisu bili konsultovani

Pokrenuta peticija za vraćanje spomenika srpskim borcima na groblju u Prištini
Copyright RTS printscreen

Grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula je peticiju da se spomenik palim srpskim borcima vrati na centralno mesto spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini, odakle je izmešten.

Na inicijativu francuske ambasade u Prištini, bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 - 18", izmeštena je sa bočne strane parka, nad kojim je postavljena zastava Francuske, prenosi RTS.

Umesto nje postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Zbog toga je grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula peticiju da se spomenik vrati na svoje mesto.

"Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918 na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin", navodi se u obrazloženju peticije.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je u nedelju duboku zabrinutost zbog izmeštanja spomenika, ističući da o tome nisu bili konsultovani.

Francuska i nemačka ambasada u Prištini u zajedničkom saopštenju objavljenom u ponedeljak, navele su da je spomenik srpskim borcima "samo" pomeren nekoliko metara i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike