Petković posle sastanka sa Lajčakom: Za dva dana nastavak razgovora u Briselu o tekstu ZSO

14.11.2023

12:36

0

Petković se obratio nakon sastanka predsednika Vučića sa Lajčakom

Petković posle sastanka sa Lajčakom: Za dva dana nastavak razgovora u Briselu o tekstu ZSO
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je prihvaćen poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se za dva dana nastave razgovori između Beograda i Prištine u Briselu, a gde će se razgovarati o tekstu statuta ZSO.

"Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština", rekao je Petković na konferenciji za medije nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Lajčaka kome je prisustvovao.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

On je dodao da je predsednik ukazao i na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima  premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Razgovarali smo i o Zajednici srpskih opština, to je bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka. To je ključna i najvažnija tema pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pored deeskalacije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić posebno insistirao", rekao je Petković.

On je dodao da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

"Nažalost, gotovo da nema zbog toga što Aljbin Kurti ta prava gazi gotovo svakoga dana. Bilo je reči svakako i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili pak dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Vi dobro znate da Beograd nikada nije bežao od razgovora i dijaloga, već naprotiv, uvek smo insistirali na dijalogu kao jedinom načinu rešavanja svih problema i normalizacije odnosa Beograda i Prištine ", rekao je Petković.

Podsetimo, Lajčak je prošle nedelje boravio u Prištini, gde je istakao da je cilj njegove posete da postavi temelje za predstojeći sastanak glavnih pregovarača, a koji je najavljen za 16. novembar.

Tada bi, uz posredovanje Evropske unije, trebalo da se sastanu Petar Petković i Besnik Bisljimi.
Poslednji put dve strane su bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike