Vulin poručio: Za nas je neprihvatljiva svaka promena Dejtonskog sporazuma

14.08.2021

12:20 >> 12:21

0

Autor: M. I.

Mi smo veoma zabrinuti zbog svega što se dešava u BiH, rekao je Vulin

Vulin poručio: Za nas je neprihvatljiva svaka promena Dejtonskog sporazuma
Copyright Printscreen/Youtube/Novo jutro

Svaka promena Dejtonskog sporazuma je za nas apsolutno neprihvatljiva i svako nepoštovanje procedura, koje su proizašle iz Dejtonskog sporazuma za nas su apsolutno neprihvatljivi, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

– Država Srbija je protiv svakog nametanja, ne možemo da prihvatimo nijednu odluku koju ne prihvataju tri konstitutivna naroda i dva entiteta koja čine BiH – rekao je Vulin u Drvaru na pitanje da prokomentariše diplomatsku notu ambasade Rusije, u kojoj se kaže da ona Kristijana Šmita ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

pročitajte još:

Dodao je da Ruska Federacija, kao članica Komiteta za održavanje mira i kao jedna od zemalja garanta Dejtonskog sporazuma, ima pravo na svoje stavove ali da on ne može da ih komentariše, saopštio je MUP.

– Mi smo veoma zabrinuti zbog svega što se dešava u BiH, zabrinuti smo zbog pritisaka koji postoje na Republiku Srpsku, zabrinuti smo zbog toga što se nameću zakoni koji treba da nametnu istinu, a istina se zakonima ne može nametnuti. Zabrinuti smo zbog toga što se takvi zakoni odnose uvek i jedino na Srbe, zabrinuti smo zbog mogućnosti da ti zakoni postanu sredstvo, politička batina, kojom ćete hapsiti neposlušne, zabrinuti zbog toga što se atmosfera u BiH na ovaj način veoma pokvarila – rekao je Vulin.

On je ocenio i da raniji visoki predstavnik kao da je hteo da se osveti svim narodima u BiH.

pročitajte još:

– Da li zato što ga oni nisu voleli ili zato što on nije voleo zemlju u kojoj je živeo i radio, ali 12 dana pre nego što je otišao, na dan kada je Austrougarska pre više od 100 godina uputila sličan ultimatum, ali Kraljevini Srbiji, na taj dan je nametnuo zakon koji kao da ima za cilj da trajno zatruje odnose u BiH, da trajno posvađa ljude koji ovde žive – rekao je Vulin.

On je apelovao na sve političare da nikad ne nameću ništa, već da vode računa o demokratskim procedurama, da ih poštuju jer je to, kako je rekao, jedini način da u BiH i u čitavom regionu vladaju mir i razumevanje.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike