Godinu dana otkad su Srbi napustili prištinske institucije: 12 meseci krize i 195 etnički motivisanih incidenata na Kosovu

05.11.2023

10:47

0

Uprkos pozivima međunarodnih predstavnika da Priština deeskalira situaciju, to se ne dešava

Godinu dana otkad su Srbi napustili prištinske institucije: 12 meseci krize i 195 etnički motivisanih incidenata na Kosovu
Copyright FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM

Pre tačno godinu Srbi su napustili sve prištinske institucije. Na sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu 5. novembra 2022. odlučeno je da napuste - skupštinu, vladu, četiri opštine na severu, pravosudne organe, policiju i administraciju.

Ta odluka, kako je tada rečeno, biće na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o registarskim tablicama i formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Prvim briselskim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru dijaloga.

Povlačenju Srba iz institucija prethodila je odluka Prištine da suspenduje Nenada Đurića koji je bio direktor Regionalne direkcije policije Sever jer je odbio da svojim sunarodnicima izdaje opomene pošto na vozilima imaju KM registarske oznake.

Pod izgovorom da je neophodno da osigura bezbednost na severu Kosova, tzv. Vlada Kosova je sredinom prošlog decembra na sever poslala nekoliko stotina policajca sa juga, u pratnji oklopnih vozila, a hapšenja, maltretiranja i život sa dugim cevima pred očima postaju svakodnevica Srba.

Od 5. novembra 2022. pa do danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju evidentirala je 195 etnički motivisanih incidenata na Kosovu, a među najšokantnijim je svakako ranjavanje srpskog dečaka i mladića Stefana Stojanovića i Miloša Stojanovića u Gotovuši dok su nosili badnjak 6. januara. 

Priština je raspisala vanredne lokalne izbore u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku za 23. april, koje su Srbi bojkotovali. Na birališta je izašlo tek oko 3,5 odsto birača - od ukupno upisanih 45.950, glasačko pravo je iskoristilo njih 1.567, od toga samo 13 Srba. Na čelo opština na severu, gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva, došla su četiri Albanca.

Kosovska policija je 26. maja uz pripadnike Rosu nasilno upala u opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić a na građane koji su pružali miran otpor bacila je suzavce i šok bombe. Tom prilikom je povređeno deset Srba. Tri dana kasnije tokom nemira u Zvečanu povređeno je više od 50  Srba, a Dragiša Galjak je pogođen s leđa sa dva metka. Povređeno je i 30 pripadnika Kfora. Srbi su se tog dana okupili sa zahtevom da se kosovska policija povuče sa severa i iz zgrada opština, kao i da odu nelegitimni novoizabrani gradonačelnici, što se do danas nije dogodilo.

Tzv. Vlada Kosova je 14. juna zabranila ulazak na Kosovo robe srpskog porekla, zbog čega su rafovi u apotekama i u prodavnicama opusteli, a u Kliničko-bolničkom centru "Kosovska Mitrovica" obavljaju se samo hitne operacije, jer je bolnička apoteka skoro prazna.

Situacija je eskalirala 24. septembra kada je došlo do sukoba grupe Srba i Kosovske policije u Banjskoj, u kom su ubijena trojica Srba i gde je život izgubio jedan kosovski policajac. 

Uprkos pozivima međunarodnih predstavnika da Priština deeskalira situaciju, to se ne dešava. Zahtevi Evropske unije su da Kosovo povuče specijalne policijske jedinice iz opštinskih objekata na severu, da gradonačelnici napuste zgrade i rade iz alternativnih lokacija i da se raspišu vanredni lokalni izbori za četiri opštine na severu. Od Beograda se tražilo da obezbedi da na njima učestvuju Srbi. 

Najveća srpska politička partija na Kosovu, Srpska lista je sredinom prošlog meseca saopštila da je spremna da učestvuje na izborima na severu i zatražila od Prištine da ih u najkraćem roku raspiše. 

Njihova poruka je da je "lopta sada u dvorištu Prištine".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike