EU donosi dobre vesti: Milutinović o porukama Ursule fon der Lajen u Beogradu

31.10.2023

17:18

0

Region Zapadnog Balkana i Srbija nisu prepušteni samima sebi, već im se nudi prilika da unaprede poslovno okruženje

EU donosi dobre vesti: Milutinović o porukama Ursule fon der Lajen u Beogradu
Copyright Printscreen Kurir Tv

Poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji dolazi u pravom trenutku, u vreme velikih geopolitičkih previranja, i dobra je vest da vrhuška Evropske unije donosi pozitivne vesti za region, ocenjuje za Kurir istraživač Instituta za evropske studije Petar Milutinović.

- Region Zapadnog Balkana i Srbija nisu prepušteni samima sebi, već im se nudi prilika da unaprede poslovno okruženje, rade na energetskom sektoru i elektroenergetskom povezivanju, kao i na obrazovanju i obučavanju ljudi za nove tipove poslova u eri privreda i društava zasnovanih na znanju. Ipak, čini se da u svim ovim pitanjima koja su od krucijalne važnosti nema dovoljno jasne političke volje da se sa obe strane ide brže u procesu evrointegracija Srbije. Naime, proces je postao izrazito ispolitizovan i, ukoliko nema jasne strateške vizije i realne opipljive godine pristupanja Srbije EU, ove inicijative dobijaju na svojoj svojevrsnoj birokratskoj sklerozi - smatra naš sagovornik.

Milutinović priznaje da je očekivao konkretnije stvari - jasan datum i godinu pristupanja Srbije u svim relevantnim dokumentima.

AP Photo/Darko Vojinović
 

- U suprotnom, ukoliko EU ne ponudi jasno i glasno punopravno članstvo Srbije, a ne samo perspektivu članstva, sve ove inicijative više predstavljaju šargarepu u zamenu za članstvo. Nama treba punopravno članstvo, pa ćemo dalje prolaziti kroz proces evropeizacije i socijalizacije u društvo evropskih zemalja. Ipak, iako je Ursula fon der Lajen odlazeća predsednica Evropske komisije, jer su evropski izbori sledeće godine, ova poseta je od značaja za Srbiju - pokazuje da region nije zaboravljen, odnosno da EU planira da ovde nastavlja da investira na strateški način. Ne samo u svoju bezbednost, već i u svoju budućnost - naglašava Milutinović.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas boravi u Beogradu. Ona je, ukazujući na važnost saradnje EU sa Srbijom, naglasila da je naša zemlja jedan od najizglednijih kandidata za prijem u EU. Ona je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavila i da bi, kada bude zaokružen plan podrške BDP Zapadnog Balkana, on mogao da se poveća za čak 10 odsto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike