Vučić: Nećemo skoro imati ZSO, znam sve balkanske trikove! Fon der Lajen - Srbija najnaprednija zemlja

31.10.2023

14:21

0

Autor: 24sedam

Oni su najpre imali razgovor tet-a-tet, a zatim i sastanak sa članovima dveju delegacija

Vučić: Nećemo skoro imati ZSO, znam sve balkanske trikove! Fon der Lajen - Srbija najnaprednija zemlja
Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održali su u 14 sati konfereciju za medije u Palati Srbija.

Oni su najpre imali razgovor tet-a-tet, a zatim i sastanak sa članovima dveju delegacija.

- Imali smo veoma dobre razgovore i rekao bih da ćemo ih imati ceo dan. Zadovoljan sam zbog toga. Dolazak predsednice EK je od ogromnog značaja za Srbiju. Evropska unija je prvi partner Srbije po svim ekonomskim parametrima. Naša zemlja je vodeći trgovinski partner sa Zapadnog Balkana. Čak 610 najvećih investitora u Srbiji su iz EU. Kada je reč o robnoj razmeni, u prvih osam meseci, ukupna vrednost je 26 milijardi evra. Kada je reč o direktnim stranim investicijama, iz EU je ukupno 21, 31 milijarde evra - naveo je Vučić.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

"Formiranje regionalnog tržišta je prioritet za Srbiju"

On je dodao da Srbija sa EU radi mnogo bitnih projekata, kao i da je formiranje regionalnog tržišta prioritet za Srbiju koji smatra velikim benefitom za naše građane.

- Čuli smo danas ohrabrujuće reči iz plana za rast, gde očekujemo veliku finansijsku pomoć. Najvažnije projekte u transportnoj i energetskoj infrastrukturi radimo sa EU. Dobili smo značajne grantove EU za gasni interkonektor - istakao je predsednik Srbije i dodao da uskoro počinju radovi na gradnji brze pruge Niš-Brestovac koju finansira EU.

"Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti"

Takođe, Vučić je istakao da su oni razgovarali i o političkoj situaciji, kako u Srbiji, tako i u regionu. 

Tanjug/Nemanja Jovanović
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

- Rekao sam i ono što sam rekao u Briselu, i ponoviću. Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti. Znamo svoje obaveze. Za Srbiju je jasno šta ne možemo da učinimo protivno našem Ustavu, i ta pozicija Srbije ostaje. Ozbiljno i odgovorno ćemo se ponašati, očekujući da neki drugi ispune svoje obaveze koje je trebalo da ispune pre 11 godina - napomenuo je predsednik Srbije.

On je kazao da se plaši da u skorije vreme nećemo videti ZSO, jer kako je dodao, vrlo dobro poznaje balkanske trikove. 

- Da li će konačno to moći svi u Evropi da vide, videćemo. Naravno da je suština da mi učinimo više ustupaka. Nema tu lakih, lepih stvari za nas. Ali moramo da guramo dalje, zemlja mora da se razvija, čuvajući naše vitalne interese - kazao je Vučić.

"Srbija najnaprednija zemlja ka članstvu u EU"

Medijima se obratila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je istakla da je proširenje Evropske unije na vrhu njihove agende.

Tanjug/Nemanja Jovanović
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

- Moramo da ojačamo jedinstvo našeg kontinenta. Želimo da se Srbija pridruži našoj uniji. To je obećanje mira i prosperiteta, ali i jedinstvena prilika. Nadam se i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak. Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja ka članstvu u EU. Srpska privreda ide ka dobrom putu. Već imamo investicioni plan za Zapadni Balkan od 30 milijardi evra, koji ima četiri koraka. Prvi je da otvorimo naše jedinstveno tržište kompanijama sa Zapadnog Balkana. Drugi je da te zemlje otvore svoje granice svojim susedima, kako bismo iskoristili potencijal tog tržišta. Kada on bude zaokružen, BDP Zapadnog Balkana možemo da povećamo za 10 posto. Ako sprovedete reforme, mi ćemo doći sa investicijama - objasnila je Fon der Lajenova. 

Na pitanje šta znači "de fakto priznanje nezavisnosti Kosova" ako pet članica EU ne priznaje tu nezavisnost,  Fon der Lajenova je kazala da se radi o sprovođenju Ohridskog sporazuma, koji predviđa različite korake.

- Oni uključuju priznanje dokumenata i institucija od strane Srbije, a to ide uz osnivanje Zajednice srpskih opština, što treba da realizuje Kosovo. To će utabati put normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i to je neophodan preduslov za put ka EU - pojasnila je ona.

Takođe, ona je istakla da plan rasta uključuje i paket od šest milijardi evra za privrede Balkana, što će pospešiti privrede, stvoriti radna mesta i podržati ih na putu ka EU.

Fon der Lajen je u srpsku prestonicu došla u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu.

Ona se prethodno u Skoplju sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskimi i tom prilikom ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Tokom posete Zapadnom Balkanu Fon der Lajenova je posetila i Crnu Goru, a sutra će posetiti Bosnu i Hercegovinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike