Obustavljena izgradnja policijske stanice u Zubinom Potoku, postavljeni kontejneri

30.10.2023

14:50

0

Gradnja policijske stanice u Zubinom Potoku obustavljena na zahtev grupe Srba

Obustavljena izgradnja policijske stanice u Zubinom Potoku, postavljeni kontejneri
Copyright RTS printscreen

Direkcija policije u Prištini je počela pa obustavila gradnju policijske stanice u Zubinom Potoku, na zahtev grupe Srba, ali, iako su radovi stopirani, postavila je svoje kontejnere.

"Jedan od problema je što trenutno u kosovskoj policiji nema zaposlenih Srba, ona je monoetnička, a takođe specijalne jedinice prisutne su sa dugim cevima", kaže Milija Biševac iz Građanske inicijative za Zubin Potok, a prenosi RTS.

RTS printscreen
 

 

Direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić” Aleksandar Lazarević kaže da su iznenađeni najavom radova.

"Ovo zemljište je u državnom vlasništvu a škola je korisnik tog zemljišta tako da ako je nešto trebalo da se radi, škola je trebalo da bude obaveštena o tome. Za nas nije sporno da se tu gradi bilo kakav objekat ako je to odluka nadležnih organa, ali smatramo da nije ni vreme ni mesto da se to radi sad kada je situacija napeta", rekao je Lazarević.

U novim okolnostima, u kojima Srba u ovoj opštini nema u policiji, žitelji ističu da su zabrinuti, novim koncentrisanjem monoetničkog sastava policije.

RTS printscreen
 

 

Radovi su stopirani, ali je policija postavila kontejnere, i utvrdila svoje novo uporište u Zubinom Potoku. 

Uprava škole je angažovala advokate kako bi ako ništa drugo onda stopirala dalje radove.
Iz policije tvrde da poštuju postupak izgradnje objekta.

Dvadeset trećeg oktobra dobili su građevinsku dozvolu za izgradnju prema Memorandumu o razumevanju potpisanim 10. decembra 2021. između policije i Agencije za civilnu registraciju, navodi RTS.

Politički predstavnici Srba na severu tvrde da režim u Prištini iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice.

RTS printscreen
 

 

Građanski aktivisti u Zubinom Potoku ističu da sve i da nekakva odluka rukovodstva opštine Zubin Potok postoji, nije vreme za gradnju nove stanice jer su se okolnosti u bezbednosnom smislu drastično promeniile.

"Naravno, okolnosti su bile drugačije kad je sama odluka donesena i u to vreme su u kosovskoj policiji bili prisutni Srbi i nije bila monoetnička dok je sad apsolutno drugačije i još su prisutne specijalne jedinice koje dodatno uznemiravaju narod i naše učenike koji pohađaju školu svakodnevno", kaže Biševac.

I iz građanske inicijative najavljuju tužbu.

RTS printscreen
 

 

Policija je u poslednjih godinu i po dana na severu Kosova izgradila više baza za smeštaj pripadnika interventne granične policije. Najveća baza je u Gornjem Jasenoviku na nekoliko kilometara od Zubinog Potoka, podseća RTS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike