Izliv kalkulatora u mozak: Ovako je Đilas osmislio novu i krajnje neverovatnu prevaru građana Srbije

26.10.2023

20:05

0

O ,, mafijaško-kriminalnom režimu'' govori čovek za čijeg se vršenja vlasti njegov imetak uvećao za nekoliko stotina miliona evra

Izliv kalkulatora u mozak: Ovako je Đilas osmislio novu i krajnje neverovatnu prevaru građana Srbije
Dragan Đilas - Copyright ATAImages/Mateja Stanisavljević

Navikli smo na svakakve izjave na srpskoj političkoj sceni,  pogotovo u vreme predizborne kampanje. Naročito od strane sadašnjie opozicije. Vreme kampanje jeste period kada se svašta obećava glasačima, pa sve to nekada poprimi i groteskne oblike. U moru nadrealnih iskaza, izdvoje se i upamte samo neki od najvećih bisera i neispunjenih obećanja. Pa tako, veoma dobro pamtimo  neispunjeno obećanje iz vremena bivšeg režima o hiljadu evra za svakog građanina Srbije. 

Čini se da je sada, u inače žestokoj konkurenciji suludih, nadrealnih izjava i obećanja srpskih opozicionara, Dragan Đilas uspeo da se izdvoji. Prešao je igricu, što bi se reklo. Čak i za njihove standarde. A evo o čemu se zapravo radi. 

Kako Đilas pokušava da vređa inteligenciju građanima Srbije

Po ko zna koji put je izneo netačne podatke i optužbe na račun sadašnjeg državnog rukovodstva, ali to se nekako i dalo očekivati. Sebe je predstavio kao nekog spasioca, koji će ako dođe (opet) na vlast preporoditi Srbiju, kao da je u pitanju neko novo lice, a ne osoba koju smo vrlo dobro zapamtili iz perioda kada je vršila vlast. Zašto da mu ne postavimo pitanje - kada si toliko pametan i misliš da možeš da učiniš čuda za narod, zašto nisi sve to primenio kada si bio u poziciji vlasti, već su bile potrebne godine da se zemlja koliko toliko oporavi od katastrofalne politike tebe i tvojih saboraca?!

Ovaj put je Đilas kao "spasonosno rešenje'' u skladu sa metodom kako mali Perica zamišlja politiku, ponudio građanima Srbije, verovali ili ne, čarobni kalkulator koji će svima nama da reši sve probleme! U te svrhe, angažovao je eksperta za upravljanje magičnim kalkulatorima, Dušana Nikezića, koji je takođe imao prilike za vreme bivše vlasti da pokaže svoju stručnost i uradi nešto za dobrobit građana Srbije, ali nije. Pa, da vidimo koji to čarobni štapić nam stari znalac Đilas sada nudi. 

Ovako nešto suludo može da osmisli samo Đilas

Dragan Đilas je najavio da će se na sajtu njegove Stranke slobode i pravde uskoro naći kalkulator koji će svakom građaninu u Srbiji moći da pokaže "koliko para će mu država vratiti kada se vlast promeni''. Najavio je da će biti "vraćene penzije građanima kojima su one smanjene ili zamrznute odlukom Vlade Srbije 2014. godine''. Zaboravio je Dragan Đilas da su i plate i penzije sada veće nego 2014. godine, pa ostaje nejasno šta bi on to vratio. Da ne govorimo o eri pre te 2014. godine, kada je on vršio vlast i kada su i plate i penzije bile višestruko manje nego danas, a samo je bila veća stopa nezaposlenosti. 

Đilas populistički napada tadašnje mere fiskalne konsolidacije, a zaboravlja da je upravo politikom njega i tadašnje njegove Demokratske stranke, Srbija došla u situaciju da maltene ne može više da isplaćuje plate i penzije i bili smo na korak od totalnog kolapsa finansijskog sistema. Jer u "žuta vremena'' sve je bilo drastično manje nego danas, osim stope nezaposlenosti i rasta javnog duga. 

Mateja Stanisavljević/ATAImages
 

Mere koje je preduzelo tadašnje državno rukovodstvo, a pre svega Aleksandar Vučić, koji se ličnim autoritetom založio za, tada veoma bolne, ali ispostaviće se vizionarske mere i rezove, su nešto što nam je omogućilo da sistem preživi i da se stabilizujemo, da bismo potom došli do sadašnjeg nivoa rasta plata, penzija, ali i izgradnje infrastrukture kakva u Srbiji nikada nije viđena. Brojke sve govore, a u sudaru sa njima, Dragan Đilas i ne može išta bolje da ponudi osim bajkovitog kalkulatora. Pa da vidimo, šta je to novo osmislio "kalkulator ekspert'' Dragan Đilas : 

- Gospodin Dušan Nikezić je izračunao i ja danas mogu da kažem svakom građaninu Srbije, ko je imao penziju 35.000 dinara 2014. godine posle promene vlasti biće mu vraćeno 108.348 dinara, toliko mu je država uzela. Ko je imao 38.000 – 140.156, ko je imao 50.000 dinara 282.253 itd… Njima je to uzeto, a sve što se nekom uzme mora da se vrati. Vraćala se i stara devizna štednja koju su Vučić, Milošević, Šešelj i Dačić potrošili svojevremeno i to je bilo nestalo. Mi ćemo napraviti sutra da u ovoj zemlji zaista osetite neku sigurnost i stabilnost - poručio je Đilas. 

Jedino dobar za uvećavanje sopstvenog imetka

Nije jasno kako je uspeo da poveže Vučića čak i sa nestankom stare devizne štednje, kada je poznato da je Vučić ušao u politiku tek 1993. godine, a godine su protekle dok nije počeo da vrši bilo kakvu funkciju. Svakako, nedovoljno jaku da bi imao bilo kakav uticaj na ta pitanja za koja ga optužuje Đilas. Ali kada kalkulatori nekome pojedu mozak, moraju mu se pobrkati i vremenske epohe u glavi.  

Printscreen
 

Đilas je na televiziji Nova izjavio i da očekuje da Srbija dođe u situaciju da SNS i SPS ne mogu da formiraju vlast.

- A onda je na ljudima iz cele opozicije, ne samo proevropske, da pokažu da li su spremni da se pravi tehnička Vlada koja će demontirati ovaj mafijaško-kriminalni režim, omogućiti slobodu medija i informacije ljudima da bi na nekim izborima glasali za listu kojoj veruju - zaključio je Đilas. Toliko su neslobodni mediji, da ne znamo da li je on dao izjavu za neki medij, ili možda za neki kalkulator. 

O "mafijaško-kriminalnom režimu'' govori čovek za čijeg se vršenja vlasti njegov imetak uvećao za nekoliko stotina miliona evra ! 

Umesto da odgovori na pitanje kako je moguće da se njegov imetak toliko drastično uveća tokom vršenja vlasti, skreće pažnju sa tih nezgodnih tema zamajavanjem naroda i lažnim obećanjima da će tek tako da narodu da tolike pare. Kao da pare iz budžeta padaju sa neba! U odnosu na najnovije Đilasovo obećanje, nekadašnja obećanja Jezde i Dafine, ili čuveni Zajam za preporod Srbije i stara devizna štednja, deluju kao realistične i poštene priče. 

Loš student, još gori političar

Znamo da Đilas nije baš najstručniji ekonomista, jer je od mašinske struke. Takođe znamo da mu ni taj fakultet nije išao baš najsjajnije. No i pored tog oskudnog znanja, pokazao je u praksi da ume da ekonomiše sa sopstvenim džepom! 

Ipak, kada su u pitanju državni budžet, monetarna, finansijska i ekonomska politika, Đilas ili je zlonameran, ili je neznalica, ili je najverovatnije mešavina oba. Populističko obećanje da će "vratiti pare građanima Srbije'' i to onoliko koliko čarobni, njegov i Nikezićev kalkulator, izračunaju, to sve podrazumeva da bi se morale naći pare u budžetu za te svrhe. Ovaj "genije'' nijednom prilikom nije naveo na koji način misli da obezbedi tolika sredstva iz budžeta za te svrhe. Svako ko iole nešto zna o državnoj ekonomiji i finansijama zna da bi u takvim situacijama jedino moglo da se "uzme iz desnog džepa da bi se prebacilo u levi'', odnosno da bi ceh toj nerazumnoj politici opet platili ti isti građani Srbije koje Đilas sada obmanjuje i vređa im inteligenciju. Bilo da bi Đilas slagao građane u slučaju hipotetičkog dolaska na vlast, neispunjavajući ništa od ovoga što je obećao, ili da nerazumnim populizmom pokuša to i da ostvari - ishod bi u obe varijante bio katastrofalan po građane Srbije. 

Opet "žuta pamet'' - Ne, hvala !  

Srećom pa građani Srbije sve to veoma dobro znaju, a zna se i koliki je rejting stranke ovog deviznog multimilionera. Tako da sve ove Đilasove spekulacije ostaju u domenu naučne fantastike, jer verujemo da nikada neće ni dobiti poverenje naroda da ga opet slaže i obmane i(li) svojom diletantskom politikom povede u katastrofu.  

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike