Stanovi, vile, bogat vozni park: Kako je Đilas enormno uvećao prihode dok je bio na vlasti (FOTO)

16.10.2023

16:48

0

Dok je bio na vlasti prihodi u njegovoj privatnoj firmi porasli su čak 300 puta

Stanovi, vile, bogat vozni park: Kako je Đilas enormno uvećao prihode dok je bio na vlasti (FOTO)
djilas_tuzilastvo_13072021_0011 - Copyright Mateja Stanisavljević/ATAImages

Dragan Đilas ostao je upamćen u narodu kao političar koji je Beograd ostavio u dugovima u iznosu od čak 1,2 milijarde evra, političar iza koga je ostao veliki broj afera, neostvarenih projekata. Sa druge strane poznato je da dok je bio na vlasti prihodi u njegovoj privatnoj firmi porasli su čak 300 puta

Pre 2004. godine bili su 300 miliona dinara, da bi u periodu 2008-11. godine narasli na više od osam milijardi dinara. Za razliku od vremena kada se lažno pozivao na Đinđića, sada je mogao direktno i neposredno da preti svojim uticajem i moći kojom raspolaže. 

U međuvremenu je stavio šapu i na reklamne sekunde na RTS-u, Studiju B i drugim televizijama i tako zaokružio ponudu i potražnju na monopolističkom nivou od 55% tržišta.

Cifru od zarađenih 619 miliona evra u ovom periodu koja se stalno pominje u javnosti Đilas i ne pokušava do kraja da demantuje. Prosto, radi se o iznosu koji se dobije zbrajanjem finasijskih rezultata njegovih firmi u navedenom periodu, a što je javni podatak koji svako može da izračuna, ako je zainteresovan. 

Za to vreme, dok je bio uspešan biznismen, kao direktor Narodne kancelarije, Ministar za Nacionalni investicioni plan, a najviše kao gradonačelnik, proslavio se uzaludnim i bahatim trošenjem novca koristeći sve što je mogao kako bi se taj novac prelio u privatne džepove.  

Imovina Dragana Đilasa

Prema dostupnim podacima, u vrednosti imovine prednjači bivši gradonačelnik, čije se nekretnine procenjuju na 24.375.347 evra.

Dragan Đilas vlasnik je troiposobnog stana i dupleksa u centru Beograda, dok se ostali stanovi vode na njegovog brata Gojka, majku Jovanku ili su u vlasništvu firme "Multikom grup".

Od 14 stanova čak 11 se nalazi u prestonici u samom srcu grada, dok su dva na Novom Beogradu. Dva stana, jedan od 50, a drugi od 48 kvadrata, Đilasovi imaju u Majdanpeku, dok su u Boru vlasnici skromnog stana od 41 kvadrata.

Printscreen

 

 

Vrednost ovih stanova je 1.881.700 evra, s tim da za nekretninu kod Vukovog spomenika Đilas nije naveo kvadraturu, te njena vrednost nije uračunata u prethodnu sumu.

Kako se navodi, Đilas ima i dva parking-mesta u zgradi kod Hrama Svetog Save u kojoj ima dupleks: 

1. Vračar, 12 kvadrata, 18.000

2. Vračar, 12 kvadrata, 18.000

Njive, livade, pašnjaci

Bivši gradonačelnik poseduje i parcele, livade, pašnjake i šume po Srbiji, kao i dva bespravno izgrađena objekta čiji je vlasnik njegova firma "PIK omladinka"

1. selo Sikole u blizini Negotina, parcela sa dva objekta, 13.310 kvadrata, 50.000. 

2. selo Sikole u blizini Negotina, livade/njive/pašnjaci/šuma, 10 hektara, 40.500

3. Zaječar, zemljište na kome se nalazi zgrada, vlasnik "PIK omladinka", 7.412 m2

4. Zaječar, njiva, 10 hektara

5. Zaječar, 240 kvadrata, 15.000

Zgrada od 5.500.000 evra

Poslovna zgrada od 1.735 kvadrata u ulici Antifašističke borbe koja je bila u vlasništvu Ðilasove "Multikom grupa" vredela je 5.500.000 evra. Iako se nekretnina u katastru i dalje vodi na "Multikom", Ðilas je u intervjuu KRIK -u rekao da ju je prodao krajem prošle godine i dostavio ugovor kao dokaz.

U ovom dokumentu piše da je zgradu sa zemljištem na kome se nalazi prodao za 4,5 miliona evra u oktobru 2017. Kupac je firma "TechHill Plaza" sa Voždovca, čiji je vlasnik švajcarska kompanija "DanSav investments". Kompanija je za kupovinu uzela kredit od banke u iznosu od blizu 6 miliona evra i stavila hipoteku na zgradu.

U dokumentima iz katastra piše da će deo kredita od 3,5 miliona evra biti iskorišćen za ovu kupovinu, a ostatak za vraćanje drugog kredita. Ðilas je negirao napise medija da je zgradu prodao kompaniji biznismena Dragana Šolaka, suvlasnika kablovskog operatera SBB i televizije N1.

Vozni park

Što se automobila tiče, Đilas poseduje dva marke "BMW", od kojih je jedan kupljen na lizing, a drugi je u vlasništvu njegove firme "Multikom grup". Upravljajući ovim vozilima, Đilas je počinio nekoliko prekršaja.

1. BMW 2007. godište

2. BMW X5

Kada se sve sabere i oduzme ništa bolje ne oslikava period Đilasove vladavine od sledeća dva podatka – 1.2 milijarde evra duga u Beogradu i 619 miliona evra u isto vreme na Đilasovim računima. Zato danas svim silama i želi da se vrati na vlast. Jer, njegova poslovna šema se na tome i zasniva. Samo jaka pozicija na vlasti može da mu obezbedi poslovni uspeh. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike