Ovo je glavna ćelija džihadista na Balkanu: Organizovali napad u Beču, na Kosovu isto spremali na dan izbora?

24.10.2023

15:58

0

Uhapšena su lica na Kosovu i Metohiji koja su planirala napade u Beogradu, ali i na diskoteke na Kosovu

Ovo je glavna ćelija džihadista na Balkanu: Organizovali napad u Beču, na Kosovu isto spremali na dan izbora?
Pripadnici Islamske Države - Copyright Profimedia

Izveštaj italijanskih obaveštajnih službi o postojanju najmanje dvadeset džihadističkih ćelija na Balkanu, apostrofirao je jednu od njih, grupu zvučnog naziva “balkanski lavovi” kao “inkubator pretnji po Evropu”.

Zadatak te grupe je, prema italijanskim obaveštajcima, da “ojača periferne zglobove” ISIS pokreta po evropskim gradovima, što u prevodi znači - da organizuje i realizuje terorističke napada po starom kontinentu. Međutim, istorija ove grupe pokazuje da je ona već uveliko okrvavila ruke. 

Ko su zapravo “balkanski lavovi”? Ova grupa, o kojoj se donedavno veoma malo znalo, nastala je od najozloglašenijih povratnika iz redova ISIS sa bliskoistočnog ratišta, koji su poreklom sa Balkana. Glava joj je na Kosovu i Metohiji, a pipke u vidu ćelija i članstva pušta u Albaniji i među albanskim stanovništvom u Severnoj Makedoniji.  

Profimedia
 

Bila je povezana sa samim vrhom ISIS, a sada je u koordinaciji sa onim što je ostalo od te organizacije nakon propasti Islamske države u Siriji i Iraku. Dokaz o tome je i hapšenje Tadžikistinaca Komrona Zuhurova (24) u aprilu 2020. u Tirani. On je, prema navodima, trebalo da bude veza između ISIS i “balkanskih lavova”. 

Organizovali krvavi napad u Beču pre tri godine?

Prva veća teroristička akcija iza koje se sumnja da stoje “balkanski lavovi” je krvavi napad u Beču u novembru 2020. godine. Kujtim Fejzulaj, Albanac sa dvojnim državljanstvom Austrije i Severne Makedonije, noseći automatsku pušku, pištolj i mačetu ubio je četvoro, a ranio najmanje 22 stanovnika austrijske prestonice pre nego što je likvidiran od strane policije. Istraga je utvrdila da je vrbovan i radikalizovan upravo od strane “balkanskih lavova”.

Međutim, sama grupa je izašla na svetlost dana tek čitavu godinu kasnije, kada je 17. novembra u Milanu uhapšena mlada Albanka sa Kosova Bljeona Tafalari (19) pod sumnjom da je spremala terorističke napade zajedno sa svojim suprugom Perperimom Veličinom, nemačkim državljaninom poreklom sa Kosova, za koga je dokazano da je član grupe “balkanski lavovi”. Kod nje je prilikom pretresa pronađena gomila materijala o ovoj ozloglašenoj ćeliji ISIS-a sa Kosova, a dobila je i nadimak “balkanska lavica”. 

Balkanska lavica

Istražitelji su na telefonu Albanke pronašli slike i dokumente o terorizmu i “ratu protiv nevernika”, koji su uključivali i uputstva za pakovanje bombi. Među pronađenim fotografijama bila je i slika novorođenčeta sa puškom na stomaku i šeširom sa šehadom (svedočenje kojim muslimani veruju u jednog Boga i proroka Muhameda), sa znakom da je dete već suđeno za mučeništvo.

Njene poruke na Telegramu, takođe, su bile pune emodžija crne zastave ISIS-a i slika i video snimaka odsecanja glava i raznih zverstava koje su počinili sledbenici kalifata. 

Međutim, ono što je posebno bitno, u njenom telefonu su otkriveni razgovori sa Kujtimom Fejtulaijem, teroristom iz Beča. Bljeona je sa njim navodno bila iu vezi sve do njegovog ubistva nakon izvršenog napada godinu dana pre njenog hapšenja.

- Udaću se za mudžahedina i jedva čekam da umrem sa njim, zalivena krvlju zapadnjaka - rekla je ona u presretnutom telefonskom razgovoru, gde je govorila o osobi za koju će se udati.

Na taj način su ova dva događaja povezana sa terorističkom grupom “balkanski lavovi".

Profimedia
 

Pripremali teroristički napad na dan lokalnih izbora na KiM

Pripadnici grupe “balkanski lavovi” osumnjičeni su da stoje iza organizacije terorističkog napada na Kosovu na dan izbora 17. oktobra 2021. godine.

Pet dana pre izbora, 12. oktobra, pet džihadista je uhapšeno na Kosovu pod optužbom da su pripremali napade povodom lokalnih izbora 17. oktobra. Ćelija je imala oružje, protivtenkovske projektile, eksploziv i dron. Dvojica uhapšenih bila su u kontaktu sa Bljeonom Tafalari, što ih je dovelo u vezi u sa “balkanskim lavovima”.

Nijedna ćelija džihada na Balkanu nema mnogo ljudi

Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam istakao je da nijedna ćelija "džihada" na Balkanu nema mnogo ljudi.

- Reč je o formaciji najmanjim jedinicama, od pet do osam ljudi. Retko kad su brojnije. Dešava se da ih, na primer, ima samo troje u jedinici. Pitanje je i da li sve jedinice na Balkanu, recimo, pripadaju jednoj organizaciji. Najčešće te jedinice nemaju nikakvu međusobnu komunikaciju nego svaka koordinira samo sa nadređenima. Razlog za to je da ih obaveštajne službe ne otkriju i ne spreče u aktivnostima - objašnjava Radulović. 

Vlade Radulović/Foto: Printskrin/Jutjub/TV Hepi
 

Kako kaže, postoji osovina potencijalnih terorista na Zapadnom Balkanu koja najviše privlači pažnju.

- Ta osovina se proteže od BiH preko Sandžaka koji obuhvata Rašku i deo Crne Gore ka Kosovu i Metohiji sa kracima u Severnoj Makedoniji i Albaniji. Prema podacima određenih službi vehabije postoje i među Romima i Aškalijama čak i u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Kruševcu i drugim gradovima. Radikalni islamizam koristi male i siromašne zajednice da razvije svoju ideologiju - navodi Radulović. 

U Beogradu najviše vehabija u Zemun polju i na Zvezdari

Radulović dodaje da u Beogradu najviše vehabija među Romima ima u Zemun polju i na Zvezdari.

- Verujem da naše obaveštajne službe pomno prate situaciju i spremne su da reaguju. Vi možete da reagujete tek neposredno pre nego što će doći do napada. Ne možete da uhapsite nekoga samo zato što je pustio bradu i skratio nogavice - ocenjuje Radulović. 

Da u regionu postoje ćelije "džihada" ukazuju i teroristički napadi u prethodne dve decenije.

- Pre petnaestak godina imali smo antiterorističku akciju u okolini Novog Pazara. Takođe, pre sedam-osam godina uhapšena su lica na Kosovu i Metohiji koja su planirala napade u Beogradu, ali i na diskoteke na Kosovu. BiH je najpoznatija po terorističkim napadima. Bilo ih je u Zvorniku, Rajlovcu, Sarajevu - podseća Radulović. 

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Paradžemati u BiH

Kako kaže Radulović, BiH je poznata po nekoliko paradžemata koji su izvan svake institucionalne kontrole.

- Gornja Maoča je možda najpoznatiji paradžemat. Ti paradžemati održavaju vezu sa Bečom, ali i sa Tutinom u Sandžaku i Plavom u Crnoj Gori. Ne treba ni zaboraviti da je na Kosovu bilo najviše dobrovoljaca da se bore na strani ISIS-a u odnosu na ukupan broj stanovnika - zaključuje Radulović. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike