Brnabić uoči sednice SB UN: "Srbi trpe teror" - Daću sve od sebe da ispričam kako živi naš narod na KiM!

23.10.2023

18:40 >> 19:19

0

Sednica Saveta bezbednosti UN počeće u 21 sat po centralnoevropskom vremenu

Brnabić uoči sednice SB UN: "Srbi trpe teror" - Daću sve od sebe da ispričam kako živi naš narod na KiM!
Copyright Foto: Printksrin / Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić predstavljaće danas Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

- Ja ću dati sve od sebe. Moram priznati da sam nervozna i da imam tremu. Nije to lako. Imate pravo da pokušate da još jednom svetu predstavite kako živi srpski narod na Кosovu i Metohiji, a to zaista nisu uslovi u kojima bilo ko može ili treba da živi, ne samo na evropskom kontinentu, nego bilo gde na svetu. To su uslovi sistematskog terora, obespravljenosti, konstatnog ponižavanja i torture. Jednostavno se očekuje od tih ljudi da ili to tako prihvate ili da se isele, što je u stvari eksplicitna poruka Prištine, da napuste teritoriju Кosova i Metohije ili da isprovociraju toliko da oni pruže nasilan otpor, što je nešto što ćemo mi uvek osuditi, ali što ljudski možete da razumete. Ako neko može da puca na vaše dete i da sutradan bude slobodan čovek, onda će vas u jednom trenutku vaše dete i vaša porodica pitati "zašto" - kazala je Ana Brnabić.

Кaže da je Priština želela dalju eskalaciju kako bi za to optužila Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i da koriste to za dalju represiju nad Srbima i drugim nealbancima na Кosovu i Metohiji.

Foto: Printskrin / Tanjug
 

"Priština načinila dodatna 23 eskalatorna poteza"

Priština je od 3. juna, kada je EU pozvala na momentalnu deeskalaciju, načinila dodatna 23 eskalatorna poteza.

- Priština je načinila načinila dodatna 23 eskalatorna poteza kako bi napravila još veći haos i izazvala nemire kako bi izbegli obaveze koje su bili primorani da urade, pre svega da formiraju Zajednica srpskih opština, da u skladu sa Briselskim sporazumom - rekla je ona.

Ona je rekla da Zajednica srpskih opština mora da se formira kako je dogovorena 2015. godine.

Brnabić kaže da Srbija želi mir i stabilnost, poštovanje međunarodnog javnog prava i Povelje UN, nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država članica UN, kao što je Srbija, a što znači Кosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije, bezbednost za Srbe na Кosovu i Metohiji, nastavak dijaloga...

"Verujem da će biti mnogo provokacija"

- Bitno mi je da ne posustanem, u smislu da ne nasednem na provokacije što Priština želi. Verujem da će provokacija biti mnogo i zato sam fokusirana - kazala je ona.

Brnabić je rekla da je dobro što je sednica otvorena za javnost i da je dobro što će svi biti u prilici da to čuju.

- Uvek je ta otvorenost dobra i nama će značiti, da vide sa čim se i sa kakvim pritiscima suočavamo. Ja ću dati sve od sebe da što manje birokratski ispričam kako žive Srbi na Kosmetu, oni tamo trpe teror - istakla je ona i dodala:

- Dijalog nikada nije bio i neće biti lak. Užasni su pritisci na Srbiju i Beograd. Što se tiče Kurtijevih optužbi, to mnogo govori o njemu. Predsednika Vučića vidi kao svog najvećeg neprijatelja u Srbiji, ali i Miloša Vučevića i SNS.

Podsetimo, sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će se se raspravljati o šestomesečnom izveštaju Misije privremene administracije UN na KiM (UNMIK), održaće se danas, a očekuje se da će specijalna predstavnica i šefica UNMIK Karolina Zijade predstaviti izveštaj koji obuhvata period od 19. marta do 18. septembra ove godine.

Srbiju će na sednici predstavljati premijerka Ana Brnabić, dok će u ime Prištine govoriti predsednica privremenih institucija Vljosa Osmani.

Sednica Saveta bezbednosti UN počeće u 21 sat po centralnoevropskom vremenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike