Da je Kosovo albansko, imali bi svoju reč za njega, jasno je čija je to zemlja: Dačić poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost

23.10.2023

17:30

0

Srbija nastavlja borbu skladno našim državnim i nacionalnim interesima

Da je Kosovo albansko, imali bi svoju reč za njega, jasno je čija je to zemlja: Dačić poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost
Copyright RTS 2 printscreen

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić govorio je danas u Skupštini o Kosovu i Metohiji, povodom izlaganja poslanika Boška Obradovića.

-Danas se u Njujorku održava sednica SB UN povodom izveštaja generalnog sekretara o stanju na KiM u proteklih šest meseci. Najnovija dešavanja na KiM u smislu hapšenja, progona, dešavanja u Banjskoj, nisu ušla u taj izveštaj. Postojala je inicijativa Albanije da bude zatvorena sednica za javnost što bi bilo prvi put. S obzirom na brojne aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovih dana, on je odredio da premijerka Ana Brnabić predstavlja Srbiju, a prištinske institucije predstavlja građanka Osmani, tako će pisati na mestu gde ona sedi. Zbog brojnih lažnih interpretacija i manipulacija ponoviću - državna politika Srbije je zasnovana na principima - nema priznavanja nezavisnosti Kosova i priznavanja članstva u UN i predsednik i nije potpisao takve predloge i zahteve koji su se našli pred njim. Srbija će sprovoditi ono što je u saglasnosti sa našom nacionalnom i državnom politikom, rekao je Dačić obraćajući se poslanicima.

On je podsetio da je bio svedok svega što se dešavalo do 2012. godine kada je dijalog prebačen u Brisel.

-Briselski sporazum je potpisan najviše da bi Srbi imali svoje institucije na KiM. Ako imate sa druge strane onoga ko vodi dijalog i ko bi trebalo da vodi dijalog, a to je EU, onda ili učestvujete u tome ili ne. Srbija je dobila otvaranje pregovora o članstvu u EU zahvaljujući Briselskom sporazumu. Da se razumemo, 28 zemalja je povuklo priznanje Kosova, danas oni ne mogu da dobiju više od 84 glasa u UN, do pre 10 godina taj broj je bio oko 110. Tu ne računam čak zemlje kao što je Egipat, Peru koji su zamrzli priznanje. Dijalog nije ni bio predviđen da se vodi oko suštinskih pitanja jer se smatralo da su ona rešena. Opovrgavam svaku tvrdnju da je ovo rukovodstvo preduzelo bilo šta protiv naših interesa - dakle nema priznanja nezavisnosti i ulaska u UN jer bi to značilo da su priznati, izričit je Dačić.

RTS 2 printscreen
 

 

On napominje da rukovodstvo državno radi u datim okolnostima radi normalizacije.

-Nije tačno da Srbija naseljava migrante. Mi ne želimo da budemo parking za migrante na putu ka zapadnoj Evropi, ali želimo da imamo ljudski odnos prema tim ljudima, jer naš narod zna šta su izbeglice. Sada ih ima oko 2.000 trenutno, a prešlo je više od milion, znači nisu se zadržali ovde. Nećemo dozvoliti da se migratska kriza prelomi tako da migranti ostanu na našem prostoru i zato imamo čvrst stav, ali nemamo neljudski. Kad EU govori o migrantima, nama oni dolaze iz EU, iz Grčke i Bugarske pa nekad i Rumunije, pa kako su ušli na teritoriju EU? Neka pogledaju prvo sebe, tako da nije tačno, poručio je Dačić.

Dodaje da Srbija nastavlja borbu skladno našim državnim i nacionalnim interesima.

-U Savetu Evrope nismo imali dovoljno glasova, jer je tu najveći broj zemalja priznalo Kosovo kao državu. Mislim da oko pitanja Kosova treba da postoji jedinstvo šta želimo a šta ne želimo. Srbija će sprovoditi samo ono što je u našem nacionalnom interesu, o čemu je i predsednik Vučić govorio da narodu obezbedimo normalan život, u skladu sa rezolucijom 1244 da međunarodne snage preuzmu odgovornost za bezbednost, da tražimo ravnopravan tretman po pitanju teritorijalnog integriteta i bez mogućnosti priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti. Da je Kosovo albansko imali bi svoju reč. Pošto koriste našu, jasno je čija je to zemlja, to je zemlja Srbija koja neće prihvatiti nikad nezavisnost Kosova.     

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike