Lideri EU i Zapadnog Balkana danas na samitu Berlinskog procesa u Tirani

16.10.2023

07:57

0

Sastanak će biti održan u nedavno renoviranoj zgradi muzeja Envra Hodže, u čuvenoj Piramidi, u centru grada gde će premijer Albanije Edi Rama dočekivati učesnike.

Lideri EU i Zapadnog Balkana danas na samitu Berlinskog procesa u Tirani
Copyright Printscreen/YouTube

U Tirani se danas održava Samit Berlinskog procesa na kome će lideri EU i zemalja Zapadnog Balkana razgovarati o različitim ekonomskim i političkim temama, dobrosusedskim odnosima zemalja u regionu, ali i njihovoj integraciji u EU

Osim predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i premijera institucija u Prištini Aljbina Kurtija, očekuje se da će domaćin - albanski premijer Edi Rama ugostiti i premijera Crne Gore Dritana Abazovića, Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, predsednicu Veća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto.

Samit Berlinskog procesa prvi put ove godine održava se van okvira Evropske unije, a domaćin liderima Balkana i EU, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, biće albanski premijer Edi Rama.

Jedna od glavnih tema na marginama Samita očekuje se da će biti dijalog Beograda i Prištine, posle sukoba u Banjskoj, iako je premijer Albanije Edi Rama juče njavio da na Samitu neće biti reči o procesu dijaloga.

Sastanak će biti održan u nedavno renoviranoj zgradi muzeja Envra Hodže, u čuvenoj Piramidi, u centru grada gde će premijer Albanije Edi Rama dočekivati učesnike.

Za samit vlada veliko interesovanje novinara koji će sa ovog događaja izveštavati za više od 300 medijskih kuća i portala širom sveta.

Za sigurnost i obezbeđenje sastanka, koji se prvi put održava u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana, albanska  policija angažovala je više od 2.000 pripadnika policijskih snaga od kojih je njih 400 iz Specijlanih službi. Mesto događaja nadletaće helikopteri.

Mnoge glavne i sporedne ulice, kojima se vijore zastave EU, Albanije, Francuske i Nemačke i gde će proći zvanične delegacije učesnika Berlinskog procesa, od juče posle podne su zatvorene za saobraćaj. Monoge institucije, škole vrtići i prodavnice koje se nalaze u centru grada su zatvorene, a tokom trajanja sastanka biće ogrančeno i kretanje građana u blizini Piramide.

Ovo je deveti skup na najvišem političkom nivou od osnvanja Berlinksog procesa 2014. godine.

Berlinski proces je inicijativa međuvladine saradnje pokrenuta 2014. koja ima za cilj revitalizaciju multilateralnih odnosa između Zapadnog Balkana i pojedinih zemalja EU, kao i unapređenje regionalne saradnje Zapadnog Balkana u oblastima infrastrukture i ekonomskog razvoja.

Razvija se uz podršku Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država članica EU uključenih u proces – Nemačke, Francuske, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa šest zemalja Zapadnog Balkana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike