Srbe uznemirio još jedan incident na Kosmetu: Razbijena stakla na školi u Lipljanu (FOTO)

27.09.2023

09:26

0

Autor: 24sedam

Takozvana kosovska policija je izvršila uviđaj

Srbe uznemirio još jedan incident na Kosmetu: Razbijena stakla na školi u Lipljanu (FOTO)
Copyright Printscreen/Kosovo online

Na prozoru zgrade Osnovne škole "Braća Aksić" u Lipljanu sinoć u 22:30 razbijena su stakla. Pričinjena je materijalna šteta, a Srbe koji žive u gradu Lipljanu uznemirio je ovaj incident.

Takozvana kosovska policija je izvršila uviđaj. Osnovnu školu u Lipljanu pohađa 50 učenika.

Printscreen/Kosovo online
 

Deca ponedeljkom ne idu u školu zato što je to pijačni dan i gužva je u gradu, pa iz bezbednosnih razloga nastavu pohađaju subotom.

U Lipljanu je nekada živelo 5.000 Srba, sada ih je ostalo jako malo, a žive u blizini crkve posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice.

Kancelarija za KiM: Talas nasilja i južno od Ibra

Talas nasilja koje sprovodi Aljbin Kurti na severu Kosova i Metohije svoje tragove i odjeke ima i u srpskim sredinama južno od Ibra, gde je sinoć oko 22.30 kamenovana srpska Osnovna škola “Braća Aksić” u Lipljanu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Pojedini roditelji iz straha za bezbednost dece nisu dozvolili mališanima da dođu u školu danas.

Meštani su više nego zabrinuti zbog napada na ovu školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine.

Kancelarija za KiM će preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije.

Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta su iz Kancelarije do sada više puta upozoravali.

Proteklog vikenda došlo je do sukoba takozvane kosovske policije i Srba. Ubijena su trojica Srba i jedan policajac. U Srbiji i Republici Srpskoj danas je dan žalosti zbog dešavanja na KiM.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike