Kurti ga sistematskim akcijama praktično odsekao: Koliki je prostor Srbije za odbranu severa Kosova i Metohije?

27.09.2023

07:13

0

Autor: N.P.

Stručnjaci ističu da sada još više treba insistirati na zakazivanju posebne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Ujedinjenih nacija

Kurti ga sistematskim akcijama praktično odsekao: Koliki je prostor Srbije za odbranu severa Kosova i Metohije?
Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Srbija mora da diplomatskom ofanzivom sačuva živote naših sunarodnika Ulazak srpske vojske na Kosovo i Metohiju bio bi direktan sukob sa NATO. Najbolje rešenje bi bilo da međunarodne sange budu raspoređene na severu KiM.

Na ovaj način stručnjaci vid suženi manevarski prostor naše zemlje za odbranu severa Kosova i Metohijeu situaciji kada tamo više nema barikada i gde su tzv. specijalne kosovske jedinice podigle svoje punktove i baze na uzurpiranim srpskim imanjima, a mimo svih do sada potpisanih sporazuma.

Stručnjaci ističu da sada još više treba insistirati na zakazivanju posebne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Ujedinjenih nacija.

Vojni analitičar Ljuban Karan ističe za "Novosti" da odgovor na "perfidnu strategiju" mora biti usmeren na diplomatiju.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

Tačnije, kako objašnjava, mora biti usmeren n jačanje veza sa moćnim državama. Ta strategija je, kako kaže, već dala rezultate.

- Ovo nije nekakva "kosovska Oluja", da bi srpska vojska mogla da uđe na Kosovo. Treba pokušati da se spreči dalje nasilje, najpre, kroz razgovor sa zvaničnicima koji mogu da obuzdaju Kurtija, sve sa svrhom da Srbi dobiju koliko-toliko uslove za miran život - kaže Karan.

Vojni analitičar ističe da ulazak vojske mora da bude izbegnut po svaku ceniu. Kako objašnjava to bi značilo sukob sa Kforom.

Reakija srpske strane će nesumnjivo biti adekvatna ukoliko bi se desilo da prištinska paravojsk krenula u napad.

- Nemam dileme da će Srbija upotrebiti vojsku i policiju u zaštiti Srba u slučaju nekakve "kosovske Oluje". Ipak, državni vrh će sigurno naći načina da prođe bez toga i da ne dođe do drastične eskalacije. Ono što moram da istaknem je, da naši ljudi neće biti ostavljeni na cedilu - objašnjava Karan.

AP Photo/Dejan Simičević
 

Marko Miškeljin, analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, podseća na to da se na prisustvu međunrodnih snaga na severu insistira, od momenta, kako kaže, okupacije severa pokrajine. 

- Imali smo sukob i sa Kforom i upade u zgrade opštine od strane takozvanih gradonačelnika. Sve to je samo dolivalo ulje na vatru dok nije došlo do ovog momenta. Sasvim sigurno, da ukoliko bi bilo pojačano prisustvo međunarodnih snaga na severu Kosova, ta situacija bi se mnogo lakše podnela i Srbi bi se osećali bezbednije - objašnjava.

Miškeljin dodaje da je bitno da se sve činjenice iznesu u javnost, pošto je u nedelju, od strane albanskih medija plasirana velika količina lažnih informacija, a njih je šzo pre potrebno demantovati.

Prema njegovom mišljenju, dobro je što nije bilo ishitenih reakcija Srbije na nov opasnu krizu na KiM.

- Imali smo više od 400 etinički motivisanih napada na Srbe samo u dve godine i prosto možemo zamisliti samo kako se taj narod tamo oseća kada ne može da izađe ispred sopstvene kuće, ne sme da ode u prodavnicu od straha da će ih Kurtijeve terorističke grupacije oteti. Očigledna provokacija Kurtija koja je za cilj imala ono što se desilo juče, gde je deo Srba naseo - zaključuje on za "Novosti".

Upravo ovih dana, krenula je obuka tzv. kosovskih bezbednosnih snaga kod Uroševca koju sprovode Britanci, a u okviru višegodišnjeg sporazuma sa britanskim timom za obuku. Iako lažna država Kosovo, po Rezoluciji 1244, ne može imati vojsku, a samo međunarodne snage mogu biti prisutne na Kosovu i Metohiji, odavno se to slovo ne poštuje.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

Nedavno je i Kurti najavio da će budžet za odbranu tzv. Kosova biti udvostručen, kako bi mogao "uspešno da brani tzv. Kosovo od moguće srpske agresije". Istovremeno, Priština naoružava svoje tzv. kosovske snage bezbednosti moćnim sistemima. Ključnu ulogu u ovome, u poslednje vreme ima i Turska, koja prednjači u snabdevanju Prištine dronovima, protivoklopnim sistemima, minobacačima i drugom vrstom oruđa.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike