Kurti želi da iskoristi krvavu nedelju u Banjskoj: Sever proglašava zonom terorista, traži sednicu SB!

26.09.2023

12:36

0

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je stav države Srbije da je Kurti isključivi krivac za sve ono što se dešava na KiM

Kurti želi da iskoristi krvavu nedelju u Banjskoj: Sever proglašava zonom terorista, traži sednicu SB!
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti namerava da sve četiri srpske opštine na severu proglasi "zonom terorista" na duži period, što znači da bi njegovi specijalci mogli da upadaju u kuće i pretresaju bez ikakvog naloga, čega se naš narod i plaši. To bi bio nastavak puzajućeg etničkog čišćenja koje režim u Prištini temeljno sprovodi mesecima unazad.

To bi mogla da bude prva posledica nedeljnog krvoprolića u Banjskoj, tokom kojeg je ubijen jedan policajac KPS i najmanje četvorica Srba. Praćeni horskom podrškom zapada i osudama "terorističkog čina protiv policije", Kurti i njegovi saborci najverovatnije će zatražiti i hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj bi od međunarodne zajednice tražili zaštitiu od "srpske agresije", pošto nameravaju i zvanično da optuže Beograd da je umešan u vatreni obračun nadomak zadužbine kralja Milutina.

Druga refleksija je gorko saznanje da je sever Kosova i Metohije, gde većinu stanovništva čine Srbi, praktično prepušten tzv. kosovskoj policiji. Jer, misija Kfora, koja je trebalo da rešava krvavi sukob u Banjskoj, prepustila je to prištinskim specijalcima. Da su međunarodne snage uzele stvar u svoje ruke, žrtava bi verovatno bilo manje. Ovako, ponašali su se kao Kurtijev saveznik, pružajući mu logističku podršku, šaljući iz dronova podatke gde se nalazi grupa od tridesetak Srba, i zatvarajući im prolaze ka centralnoj Srbiji.

Prema pravilima i Briselskog sporazuma, Kfor je jedina oružana snaga koja može da bude prisutna na severu KiM. Kurtijeva policija sme da uđe samo uz dozvolu misije. Međutim, mnogo puta do sada je tolerisano njihovo prisustvo i pored toga što su izazivali incidente.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je stav države Srbije da je Kurti isključivi krivac za sve ono što se dešava na KiM.

- Srbija od Kfora očekuje daleko aktivniju ulogu, a ne da se dozvoljava lov na Srbe do istrebljenja poslednjeg od njih - rekao je Vučević.

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić pitao je "šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu".

- Sve akcije kosovske policije moraju da se najavljuju. Prema sporazumima iz Brisela tamo gde žive Srbi kosovska policija treba biti sačinjena od Srba. Zašto nisu prepustili Kforu da rešava ovu situaciju? Iz Kfora su apsolutno mogli da spreče oružani sukob. Gde je bilo kakav dokaz da je Beograd umešan - nema ga. Mi osuđujemo ubistvo albanskog policajca, to nije u interesu Srba - rekao je Dačić.

On je za incident okrivio Kurtija, navodeći da "želi da izazove rat":

- Ovakve eskalacije mogu dovesti do sukoba koji više ne mogu da se zaustave. Srbija je za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali pre svega za poštovanje principa koji su dogovoreni pre deset godina.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da su specijalizovane militarizovane jedinice udarna pesnica Kurtija za sprovođenje terora nad srpskim narodom.

- Ovo verovatno nije poslednji slučaj da srpski narod mora da se suprotstavi tom teroru, ako želi da opstane tamo. Srbi treba da slušaju rukovodstvo iz Beograda, da je njihova država Srbija, da državno rukovodstvo vodi računa o njihovim interesima. Očigledno je da je Kurtijev militaristički režim, sistematskim terorisanjem srpskog naroda, posebno na severu Kosova, oduzimanjem osnovnih uslova za život, stvaranjem praktično pritiska koji vodi ka iseljavanju, doveo situaciju na severu do tačke pucanja i na to smo upozoravali. Ta tačka pucanja znači da srpski narod na severu, ako ne želi da se integriše u lažnu državu Kosovo, može ili da se iseli ili da se suprotstavi tom teroru koji Kurti sprovodi i ne namerava da odustane. Ovo što se desilo jeste suprotstavljanje tom teroru - istakao je Drecun i dodao da će Kurti sad da iskoristi ovaj događaj da sve probleme koje je on stvarao gurne u stranu.

Drecun je dodao da međunarodna zajednica odnosno politički zapad, uporno pruža podršku Kurtiju - nema ZSO, nema srpskih policajaca na severu tzv. Kosova.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković istakao je da "se radni zadatak Kfora od 1999. nije promenio":

- Oni su došli na Kosovo da štite Albance, a ne Srbe. Ja sam o tome sa komandantom Kfora više puta razgovarao, ali oni su vojnici i kažu naš radni zadatak je da štitimo Albance od tog malog broja Srba. Bez Kfora ne možemo, a sa Kforom nemamo neke koristi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i zatražio da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu KiM.

Podsetimo, u noći između subote i nedelje u selu Banjska došlo do sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije u kojem su poginula četvorica Srba i jedan policajac.

Nastradali su Igor Milenković i Bojan Mijailović iz Zvečana kao i Stefan Nedeljković iz Zvečana,  dok je identitet četvrtog lica za sada nepoznat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike