"U Slobinoj sobi su našli bočicu s lekovima, verovatno je otrovan": Ispovest čoveka koji je prvi video mrtvog predsednika

21.08.2021

18:25 >> 05:43

0

Autor: M. I.

Izgledao je kao i svaki drugi mrtav čovek, bled u licu, miran, očigledno je bilo da je umro u snu, rekao je Pandurević

"U Slobinoj sobi su našli bočicu s lekovima, verovatno je otrovan": Ispovest čoveka koji je prvi video mrtvog predsednika
Copyright Profimedia

Bivši predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević rođen je na današnji dan 1941. godine, a umro od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala 11. marta 2006.

Pandurević: Milošević je verovatno otrovan

Komandant koji je prvi ušao u Srebrenicu jula 1995. godine, general Vinko Pandurević, ispričao je jednom prilikom detalje iz Haga, o tome kako je umro bivši predsednik Slobodan Milošević.

pročitajte još:

Privilegiju, a ujedno i nesreću da bude poslednji čovek koji je video Slobu živog, a potom i prvi koji ga je video mrtvog, Pandurević opisuje kao pravu noćnu moru, s obzirom na to da je primetio tragove koji verovatno potvrđuju tezu da je otrovan.

Kobna subota 2006, ističe general, urezana mu je u sećanje.

– Izgledao je kao i svaki drugi mrtav čovek, bled u licu, miran, očigledno je bilo da je umro u snu. Jedan stražar, koji je pretresao njegovu ćeliju, pokazao mi je neku plastičnu bočicu s lekovima iz 1999. godine, natpis je bio dosta izlizan i nisam mogao da vidim koji je lek bio u pitanju. Bočica je navodno nađena u njegovoj ćeliji. Možda je bočica služila da se u njoj nešto unese ili je bila originalno pakovanje leka kom je rok istekao – priča Pandurević.

Profimedia

On je dodao da je nekoliko sati ranije primetio da je Miloševiću loše.

– Dok sam te večeri jeo pileće batake, Slobodan mi je prišao i ponudio me palentom. Primetio sam da je bio rumen u licu, ali znao sam da je imao baš visok pritisak u to vreme. Brzo su nas zaključali u pola devet uveče, tako da je to bio poslednji naš susret.

Deset godina na čelu Srbije i SRJ

Podsetimo, dolazak na vlast Milošević je počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosmetu, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Bio je neprikosnoveni lider vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Peti oktobar

Njegova desetogodišnja vladavina završena je 2000. godine pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Profimedia

Posle pobede DOS-a 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz, SPS i njen lider izazvali su krizu, koja je okončana 5. oktobra, posle masovnih demonstracija građana širom Srbije. Tokom demonstracija zapaljen je izborni materijal, tako da su tačni rezultati ostali nepoznati.

Izručenje na Vidovdan

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja.

Za vreme NATO bombardovanja SRJ u maju 1999. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, a dve godine kasnije optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj. Krajem 2001. optužen je i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

pročitajte još:

Haškom tribunalu je izručen na Vidovdan, 28. juna 2001, na osnovu Uredbe Vlade Srbije. Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine, a umro je četiri godine kasnije.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine. Nekadašnji predsednik Srbije i SRJ sahranjen je u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike