Kurti nema meru: Neću tražiti ostavke gradonačelnika, Srbi će da pate i plate!

15.09.2023

11:09

0

Optužio je Srpsku listu da je pokušala da dovede do toga da "implodira" sistem na severu KiM

Kurti nema meru:  Neću tražiti ostavke gradonačelnika, Srbi će da pate i plate!
Aljbin Kurti - Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Premijer privremenih prištinskih institucija Alljbin Kurti izjavio je da je u Briselu "izneo predlog o načinu primene Ohridskog sporazuma" i da mu ne pada na pamet da traži ostavke lažnih gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i Zvečanu!

- Vraćeni smo u situaciju od aprila 2013. godine. Ali, sad tu nisu Ketrin Ešton i Hašim Tači. Postoji 39 sporazuma koji moraju da se implementiraju. Ja ne mogu da prihvatim da se o Zajednici opština sa srpskom većinom dogovara pre putokaza o sprovođenju Ohridskog sporazuma - rekao je Kurti.

Optužio je Srpsku listu da je pokušala da dovede do toga da "implodira" sistem na severu KiM i poručio da "za tu zlonamernost i grešku treba da plate i pate".

Kurti je nakon sastanka u Briselu, upitan da prokomentariše to što je Ljuljzim Hetemi, koji je postavljen za gradonačelnika opštine Leposavić, nekoliko meseci u zgradi institucije, optužio za takvu situaciju Srpsku listu.

"To je posledica Srpske liste koja je kosovski ogranak SNS i koja je htela da svojom kolektivnom ostavkom sistem države Kosova u severnom delu Kosova implodira, ali se to nije desilo. Mimo pokušaja da država Kosovo u severnom delu zemlje implodira je propao. Za tu zlonamernost i grešku treba oni da plate i pate", rekao je Kurti.

Jučerašnji pregovori u Briselu su propali jer Kurti nije prihvatio kompromisan predlog EU.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
 

 

 - Kompromis je podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan pa da posle vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila - kazao je Vučić koji je ponovio da je suština da Kurti nikada nije dao pozitivan odgovor na formiranje ZSO kad god ga to pitate nego postavlja stalno nekakve uslove iako imamo potpisana dokumenta iz 2013. i 2015. godine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike