EU odgovorila na laži Aljbina Kurtija: Njegova izjava je jednostavno netačna!

15.09.2023

10:42

0

Evropska unija demantovala je danas tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija

EU odgovorila na laži Aljbina Kurtija:  Njegova izjava je jednostavno netačna!
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Boris Grdanoski

Evropska unija demantovala je danas tvrdnje premijera privremenihprištinskih institucija Aljbina Kurtija da je njegov predlog jedini bio na stolu tokom sastanka u Briselu i podsetila na predlog za redosled primene postignutih sporazuma koji je već predstavila u okviru dijaloga, saznaje Tanjug. 


Tanjug je imao uvid u predlog EU koja je, prema našim saznanjima, istakla da je predlog za redosled primene, za koji je šef evropske diplomatije Žozep Borelj nakon sastanka jasno rekao da je već predstavljen Beogradu i Prištini tokom sastanka u junu. 


Napominju i da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u međuvremenu imao tim povodom sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane.

"Kurtijeva izjava da je ovaj predlog bio jedini na stolu je zato činjenično jednostavno netačna", dodaju iz EU. 

U tekstu, koji je predstavljan stranama, a u koji je Tanjug imao uvid, članom 7 se predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i završetak unutrašnjih procedura na KiM za zaštitu srpske verske i kulturne baštine. 

Navodi se da je članovima 7 i 10 predviđen završetak pregovora o statutu instrumenta za samoupravu Srba na KiM.

Ovi članovi predviđaju i paralelno uspostavljanje "instrumenta samouprave" za Srbe na KiM, ali i ukidanje struktura pod upravom Beograda na KiM i njihovu tranziciju, po potrebi, u okviru instrumenta za samoupravu Srba na KiM.

Članovi 1, 7 i 10 predviđaju paralelno pokretanje pregovaračkog procesa o "statutu instrumenta za samoupravu" Srba na KiM. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike