Vučić se obratio iz Brisela: Kurti je odbio sve, i danas su provocirali na KiM pa povukli ljude

14.09.2023

13:27 >> 14:17

0

Imamo 50 odsto više incidenata pod Kurtijem nego ranijih godina, kazao je

Vučić se obratio iz Brisela: Kurti je odbio sve, i danas su provocirali na KiM pa povukli ljude
Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas nakon sastanaka u Briselu da su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa.

-Srbija je prihvatila kompromisan predlog EU, ali Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan. Što se tiče samog toka bilo je neprijatnih stvari, svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO. To je suština svega. Srbija ne beži od svojih obaveza, istakao je.

- Kompromis je podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan pa da posle vidimo koje su naše obaveze. Druga strana to nije prihvatila - kazao je Vučić koji je ponovio da je suština da Kurti nikada nije dao pozitivan odgovor na formiranje ZSO kad god ga to pitate nego postavlja stalno nekakve uslove iako imamo potpisana dokumenta iz 2013. i 2015. godine.

Printscreen/Tanjug
 

 

- Mi smo izneli da od našeg poslednjeg susreta, od 3.juna imamo 22 eskalatorna poteza, I danas u u opštini Zvečan su provocirali. Kada sam to izneo tokom dijaloga ljude su povukli - kazao je Vučić i dodao:

- Imamo 50 odsto više incidenata pod Kurtijem nego ranijih godina. Nije lako vreme pred nama, Srbija se trudila i bila veoma konstruktivna. Videćemo kako će teći stvari ubuduće.

On je dodao da je ukazao na to koliko u svakom procesu uspostavljanja racionalnih odnosa smeta i ometa svakodnevno šikaniranje i hapšenje i držanje u pritvoru Srba.

Printscreen/Tanjug
 

 

 

- Pokrenuo sam i pitanje eksproprijacije, ilegalne eksproprijacije, pokrenuli smo pitanje iseljavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što verujem da će na tzv. beli papir koji je dobijen od EU Aljbin Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju što, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem - rekao je Vučić i dodao: "Razgovarali smo i o jednoj i drugoj stvari, ovo je rezultat".

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike