Starović: Jedino što Kurtijevi specijalci umeju i znaju da rade jeste da maltretiraju naše sunarodnike svakog dana

24.08.2023

09:04

0

Iako možemo čuti Kurtija da na terenu već dva meseca imamo deeskalaciju, to je daleko od istine

Starović: Jedino što Kurtijevi specijalci umeju i znaju da rade jeste da maltretiraju naše sunarodnike svakog dana
Copyright RTS printscreen

Neophodno je insistirati na sazivanju vanredne sednice SB UN o KiM i na njoj razgovarati o veoma teškom položaju naših sunarodnika, rekao je za RTS državni sekretar u ministarstvu odbrane, Nemanja Starović. Navodi da, iako Aljbin Kurti tvrdi da na terenu već dva meseca ima deeskalacije da je to daleko od istine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanosti predaje stanova za izbegle iz BiH i Hrvatske da će Srbija tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN pre oktobra. Nemanja Starović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a istakao da je to jedan veoma važan potez koji će biti koristan u smislu daljeg sprovođenja politike Republike Srbije i u kontekstu zaštite interesa srpskog naroda koji živi u južnoj pokrajini.

“Neophodno je svakako insistirati na sazivanju vanredne sednice SB UN u skladu sa taktičkom postavkom, a opet povezano sa rotacijom na mestu predsedavajućeg SB UN, proceniti najbolji mogući momenat kako bi ta inicijativa imala šanse za uspeh, a na toj sednici je opet neophodno razgovarati o veoma teškom položaju naših sunarodnika“, naveo je Starović.

Iako, kaže, možemo čuti Aljbina Kurtija koji govori o tome da na terenu već dva meseca imamo deeskalaciju, to je daleko od istine.

“I dalje imamo konstantno raspoređivanje tih specijalnih militarizovanih snaga, kosovske policije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, da se naši sunarodnici s pravom osećaju veoma ugroženim, jer jedino što ti Kurtijevi specijalci umeju i znaju da rade, to je da maltretiraju naše sunarodnike svakog dana", navodi Starović.

Upozorava na to šta se odvija u prethodnih nekoliko dana, a to je, kaže, pokušaj Kurtijevih institucija da isele ustanove Republike Srbije iz zgrade u Bošnjačkoj Mahali, to je deo severne Kosovske Mitrovice.

"Govorimo dakle i o prostorijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju, PIO fonda, centra za socijalni rad. To su one ustanove koje su od neobične važnosti, dakle, za svakodnevni život naših ljudi koji žive i u Kosovskoj Mitrovici, ali i širem području severnog Kosova i Metohije. I to je nešto što itekako može doprineti daljoj eskalaciji“, navodi Starović.

Napominje da je dobro s jedne strane što smo “mogli čuti i neku vrstu osude od strane takozvanog ambasadora SAD u Prištini koji je rekao da to predstavlja novi jednostrani potez koji nije koordiniran sa predstavnicima međunarodne zajednice“.

Što se tiče samita koji je održan u ponedeljak i utorak u Atini, Starović ističe da je taj format za predsednika Srbije bio prilično težak i nepovoljan.

“Ali on je uspeo u tim nimalo zahvalnim okolnostima, zaista da izvuče maksimum, dakle, za Republiku Srbiju. Mislim da svi mi kao građani možemo biti i zadovoljni i ponosni na ono što je predsednik Vučić na samitu u Atini postigao. Uspeo je, dakle, da u takvim okolnostima odbrani vitalne nacionalne interese Republike Srbije, da odbrani integritet političkog kursa koji smo zauzeli prvog dana, kada je rat u Ukrajini započeo, dakle, krajem februara meseca 2022. godine. Nismo odstupili, dakle, ili istupili iz onog okvira koji je definisan za aktivnosti Saveta za nacionalnu bezbednost“, ističe Starović.

Jedna od važnijih vesti je, ističe, i to što je saopšteno da niti Ukrajina, niti Grčka neće menjati svoj stav o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti naše južne pokrajine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike