Predsednik o deklaraciji iz Atine: Bili smo eksplicitno protiv dva člana, postojao je deo oko ratnih zločina a nigde se ne pominje Putin

23.08.2023

10:46 >> 11:43

0

Tamo su bile četiri zemlje koje su iz EU, a jedna među njima koja je nama takođe važna, a to je Ukrajina. Oni su pod pritiskom da priznaju Kosovo - istakao je predsednik

Predsednik o deklaraciji iz Atine: Bili smo eksplicitno protiv dva člana, postojao je deo oko ratnih zločina a nigde se ne pominje Putin
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, nakon uručenja ključeva stanova u Borči za izbegla lica, izjavio da što se tiče deklaracije usvojene u Atini, ona nije formalna ali govori o pravcu razmišljanja.

-Nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može da promeni ništa, ali govori o načinu i pravcu razmišljanja. Da biste znali kako se usvajaju te izjave bez potpisa. Dobili smo prvu verziju  nakon večere na koju smo imali primedbe. Eksplicitno smo bili protiv dva člana, a jedan se ticao sankcija protiv Rusije.Svi ostali su bili u potpunoj saglasnosti sa tim. Postojao je deo oko ratnih zločina, više puta je menjano.Tamo su bile četiri zemlje koje su iz EU, a  jedna među njima koja je nama takođe važna, a to je Ukrajina.Oni su pod pritiskom da priznaju Kosovo - istakao je mi dodao:

- Čini mi se da smo u vrlo teškim uslovima, uspeli da izborimo pristup za Srbiju koji je najbolji. Gledam šta mogu da izvučem za Srbiju i naš narod.

O sastanku sa Zelenskim

AP Photo/Francisco Seco
 

 

Predsednik je, između ostalog, odgovarajući na pitanja novinara govorio i susretu i razgovoru sa predsednikom Ukrajine Zelenskim.

- Čuvena prijateljica naših opozicionih prvaka, kojoj je najvažnije kada će Ukrajina da prizna Kosovo. Posle njenih reči vam postane sve jasno. Dovodite je ovde da nas čekićem lupa po glavi. Ta žena je rekla da je Vučić svetska velesila koja vrši pritisak na Ukrajini. Da nije smešno bilo bi tužno. To govori kolika je njena mržnja prema Srbiji. Razgovarao sam sa Zelenskim o svačemu, o ratu u Ukrajini, o KiM, teritorijalnom integritetu... Zelenski gleda poziciju Ukrajine, on zna šta mu je posao. Mi smo imali pristojan razgovor, na žalost nisam pominjao Fon Kramon, ali sledeći put hoću - rekao je Vučić. 

O tome da je "podržao hapšenje Putina", predsednik kaže:

- Saglasili smo se da ratni zločini i druga zlodela ne smeju proći nekažnjeno. Koga vi zavitlavate, lažovčine. Gde piše Putin, Rusija...Ima li neko normalan ko ovo ne bi prihvatio. Nego lažemo i nastvljamo da lažemo i baš nas briga. Ima li neko normalan na svetu ko ovo ne bi potpisao. Imate u međuverzijama i prvoj verziji nešto što nije usvojeno. To mi govore ljudi koji danima vode hajku protiv mene da uvedemo sankcije Rusiji, da se viđam sa Zelenskim, a ne sa Putinom. Ima li tu neke ideologije?

.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike