Zločin na Petrovačkoj cesti: Smrtonosnim raketama na decu i stare u izbegličkoj koloni

07.08.2023

06:54

0

Autor: I.K.

Ubijeno je desetoro, više od 50 civila, najviše dece, je teško ranjeno

Zločin na Petrovačkoj cesti: Smrtonosnim raketama na decu i stare u izbegličkoj koloni
Copyright YouTube

Avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva ispalio je tog 7. avgusta 1995. godine u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca, smrtonosne rakete i usmrtio 10 nenaoružanih civila, srpskih izbeglica iz Republike Srpske Krajine, koje su u kolonama bežale ispred hrvatske vojske, tokom akcije „Oluja”. 

U zločinu na Petrovačkoj cesti poginuli su: Darinka Drča (1927), Jovica Drča (1989), Mirjana Dubajić (1974), Mika Kovačević (1912), Nevenka Rajić (1984), Žarko Rajić (1986), Krstan Vuković (1951), Darko Vuković (1982), Branko Stijelja (1923) i Mirko Stijelja (1961). 

Hrvatski MiG-21 je u 12 časova poleteo sa splitskog aerodroma, poslednjeg dana akcije "Oluja". Nadleteo je iznad izbegličke kolone srpskih civila koji su se kretali iz pravca Donjeg Lapca ka Bosanskom Petrovcu. Piloti hrvatskog RV i PVO su jasno mogli da vide da se radi o civilima, a ne o vojsci. U povratku taj avion ispaljuje nekoliko projektila koji su usmrtili četvoro dece, jednu devojku, kao i četvoro starih. Više od 50 civila, najviše dece, je teško ranjeno.

Avgusta 2006. na mestu zločina porodice poginulih i nestalih podigle su drveni krst, a 2010. godine DIC „Veritas” pokrenuo je akciju i napravio mermerne ploče oko drvenog krsta, gde su bila ispisana imena žrtava, počinilaca zločina i vreme događaja. Novembra 2010. godine građani Republike Srpske sakupili su novac za novi metalni krst koji je postavljen na mesto starog. 

U noći između 3. i 4. jula 2011. godine nepoznati počinioci su srušili spomen-obeležje žrtvama na Petrovačkoj cesti. 

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske je 7. avgusta 2011. otkrio metalni spomen-krst visok šest i po metara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio u okviru obeležavanja godišnjice stravičnog zločina venac na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti i on je prvi predsednik koji je to učinio.

 

 

Za ovaj zločin, kao i za mnoge druge zločine nad krajiškim Srbima, još uvek niko nije odgovarao.

Predsednik Vučić je, na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, koje je održano u Prijedoru, ocenio da zločin na Petrovačkoj cesti nije mogao da se desi greškom.

"Razmišljam 28 godina kako je moguće da greškom gađate decu i starce i danas kada vidite mesto, jasno vam je da greške nije bilo. Nemoguće je da ste na onakvom prostoru napravili grešku. Sve ste videli i sve ste znali. Hteli ste da ubijete i decu i njihove deke i bake. Jasno vam je da tu nije bilo ni oružja, ni oruđa, niti bilo čega", istakao je Vučić.

Dodao je da je u Beogradu doneta odluka da se podigne optužnica protiv onih koji su učestvovali u ubistvu te dece.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike