U Hrvatskoj ne prestaju napadi na sve što je srpsko: Kradu kamen sa srpske crkve u Cetini, sa srpskih grobova odnose nadgrobne ploče

02.08.2023

09:41

0

Jasna poruka Srbima da treba da se isele svi koji su ostali u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ne prestaju napadi na sve što je srpsko: Kradu kamen sa srpske crkve u Cetini, sa srpskih grobova odnose nadgrobne ploče
Copyright Wikimedia/Eparhija dalmatinska

Uoči 28. godišnjice hrvatske zločinačke akcije 'Oluja', tokom koje je prognano više od 250.000 Srba, a više od 3.000 ubijeno, ne prestaju napadi na sve što je srpsko. 

Kako Informer saznaje, Hrvati skrnave najstariju pravoslavnu Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Cetini! Sa srpskih grobova odnose nadgrobne ploče, dok sa pravoslavnog hrama sagrađenog 1391. godine otkidaju kamene blokove.

Nepoznati pojedinci noću odnose deo po deo sa crkve i spomenika kako bi sakrili tragove srpstva na prostoru Dalmacije. Kako izvor Informera otkriva, ekstremni Hrvati ruše nadgrobne ploče, delove sa crkve i nose ih što dalje kako bi vremenom celu crkvu sravnili sa zemljom.

- Srbi se na groblju kod Crkve Vaznesenja Gospodnjeg vekovima sahranjuju. Međutim, Hrvati tvrde da je to njihovo groblje i pokušali su na sve načine da to i 'dokažu'. Ovaj hram je okrenut ka istoku, a oko njega su svuda pravoslavni grobovi. Pošto nisu uspeli u nameri da crkvu proglase za svoju, sada se noću prikradaju, lome i nose kamenice, nadgrobne ploče, delove sa crkve i groblja oko nje. Oni ne prezaju ni od čega, samo da prikažu da tu ne postoji ništa srpsko - objašnjava neimenovani izvor.

Prema njegovim rečima, srpske kuće u okolini su napuštene, sela pusta, sve je zaraslo u travu i korov.

- Hrvati su krali i po srpskim napuštenim kućama, pa i iz onih kuća koje vlasnici obilaze tokom leta. Otkidali su prozore, nosili čak i utičnice. Toliko daleko ide njihova mržnja, svedoči ovaj izvor.

Komentarišući ova saznanja, hrvatski istoričar Goran Šarić napominje da to nije juče počelo.

-Otimanje te crkve i skrnavljenje srpskog groblja traje već jako dugo. Setimo se samo katoličkih sveštenika koji su tamo kopali da bi dokazali nedokazivo: kako je usred srpskog pravoslavnog groblja nikla katolička crkva. Iznenadio bih se da čuvaju to groblje i srpske spomenike u Dalmaciji, naglašava Šarić.

Zločin iz mržnje

Miodrag Linta iz Saveza Srba iz regiona ocenjuje da je ovo jasna poruka Hrvata da treba da se isele svi Srbi koji su ostali u Hrvatskoj.

- U pitanju je jedan od brojnih primera konstantnog širenja mržnje koji imaju za cilj da unesu dodatni strah, uznemirenost i nemir kod preostalih Srba u Dalmaciji i šire. Ovim im se šalje jasna poruka da se isele sa svojih vekovnih ognjišta. Pozivam predstavnike međunarodne zajednice u Hrvatskoj da osude navedeni zločin iz mržnje, zaključuje Linta.

Zabranili da se Srbi sahranjuju na srpskom groblju!

Katolička crkva, uz veliku podršku hrvatske države, donela je i mere po kojima je zabranjeno sahranjivanje na groblju Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, na kome se već vekovima i ne sahranjuje niko drugi osim Srba.

- Zabranu sahranjivanja hrvatske vlasti pravdaju nekim izmišljenim 'bezbednosnim razlozima', sve sa ciljem da stanovnici ne mogu da koriste svoje groblje, objašnjava izvor Informera.

Savo Štrbac iz "Veritasa" ocenjuje da Hrvati svojataju ovaj hram, a da bi im to i uspelo, moraju uništiti svaki trag koji upućuje na činjenicu da je to zapravo svetinja pravoslavnih Srba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike